Osobni razvoj

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Što možemo poboljšati u svom odnosu s Bogom Pozvani smo primati i uzvratiti ljubav. Najvažnija stvar koju možemo napraviti za svoj odnos s Bogom jest da mu uzvratimo ljubav. Umjesto da na traženje prave ljubavi gledate kao na dio slagalice koji vam nedostaje, sjetite se da je taj komadić Ljubav.

Foto: Shutterstock


 

U svijetu koji je slomljen, grešan i sebičan, je li uopće moguće postići „puninu u Isusu“? I ja se to pitam. Iako neprestano težim k cjelovitosti kroz svoj odnos s Isusom, ima dana kada me ovaj svijet povuče na svoju stranu.

Ima faza kada podlegnem iskušenju i tražim svoju vrijednost u drugim stvarima, a ne u svom odnosu s Isusom.

Moje me pobjede i porazi uče da Bog još uvijek radi na meni. Isto vrijedi i za vas.

A što mi moramo napraviti?

Što ja mogu napraviti

Posvuda oko nas su „radovi u tijeku“, odnosno „djela u nastajanju“, iako ih možda ne opažamo. Umjetnik na bijelo platno polako nanosi sloj po sloj boje – to je rad u tijeku. Student na fakultetu polaže ispite jedan za drugim i nada se skoroj diplomi. Nije li i to rad u tijeku? Trudnica koja nosi dijete u svojoj utrobi i odbrojava dane do poroda, također. Sve, od prirode do tehnologije, dio je procesa u nastajanju. Sve teži postati bolje, pametnije, zdravije, i čak potpunije.

I naš je odnos s Bogom proces. Pogledajmo svoju ulogu u ovom posebnom odnosu sada kada znamo da puninu možemo doseći samo kroz Njega.

Najvažnija stvar koju možemo napraviti za svoj odnos s Bogom jest da mu uzvratimo ljubav.

Biblija namjerno koristi pojmove vezane za obiteljske odnose kako bi opisala našu komunikaciju s Bogom. Naziva nas sinovima, prijateljima i Božjom djecom (Gal 4,7; Iv 15,15; Gal 3,26). Čak nas naziva njegovom zaručnicom (Otk 19,7). Svi ovi pojmovi odnose se na bliskost u vezi i podsjećaju nas da smo aktivni sudionici tog odnosa. Pozvani smo primati i uzvratiti ljubav. Najvažnija stvar koju možemo napraviti za svoj odnos s Bogom jest da mu uzvratimo ljubav.

Dok učimo ljubiti Boga, važno je imati na umu da je ljubav više od osjećaja. Ona je izbor, odluka. Ne možemo se uvijek pouzdati u svoje osjećaje i zato iskazujemo ljubav kroz svoje svakodnevne izbore.

Umjesto da na traženje prave ljubavi gledate kao na dio slagalice koji vam nedostaje, sjetite se da je taj komadić Ljubav.

Kako bih njegovala svoj odnos s Bogom, u svoju sam svakodnevicu uključila duhovne aktivnosti koje jačaju naš odnos.

Osjećam se najprisnijom s Bogom kada čitam njegovu Riječ, kada mu se molim i kada mu se potpuno otvaram u trenucima slavljenja. Okružila sam se ženama i muškarcima koji ljube Boga i koji su me naučili to isto. Obožavam Njegovo srce služeći drugima onako kako je Isus služio. Ljubeći ga i dopuštajući mu da me voli, postajem ispunjenija i potpunija.

Ali i ja sam „rad u tijeku“. Ovaj svijet i ljudi oko mene znaju isisati iz mene svu energiju, snagu i dovesti u pitanje moju vrijednost. Ljubav prema Bogu je trajni proces u koji se moram aktivno uključivati svaki dan kako bih ispunjala svoju emocionalnu čašu – stalno iznova.

Potičem vas da i vi sagledate svoj život i da utvrdite u kakvom je stanju vaša čaša. Razmislite jeste li dopustili Isusu da sada i ovdje u vaš život unese sigurnost, svrhu i iscjeljenje. Umjesto da na traženje prave ljubavi gledate kao na dio slagalice koji vam nedostaje, sjetite se da je taj komadić Ljubav. Ona jedina može upotpuniti svakog pojedinog od nas.

 

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ koja uskoro izlazi u Biblioteci Figulus (www.figulus.hr)!

Autorica, Debra Fileta, licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh