Osobni razvoj

NEKOLIKO MUDRIH SAVJETA

Što sam od mistika naučila o majčinstvu Mistici ti mogu pomoći da jednostavnije živiš, odbaciš nesigurnosti i budeš bolja majka…

Mistici i majčinstvo

Foto: Shutterstock

 

Ovih sam pet stvari naučila od mistika o majčinstvu i brizi za obitelj i zajendicu:

  1. Pojednostavni svoj život

Nakon susreta s gubavcem na cesti, sveti Franjo Asiški, koji je odrastao u bogatstvu, odrekao se svih svojih materijalnih dobara. Poput Franje, mnogi katolički mistici radikalni su u svojoj jednostavnosti. Proučavanje o tome potaklo me da i sama počnem jednostavnije živjeti. Ironija je u tome da, što manje imam – zadovoljnija sam.

Mnogi ljudi danas smatraju da je jednostavan život bolji za okoliš, psihičko zdravlje, kao i za one koji diljem svijeta žive u siromaštvu. Jednostavnost ne znači da moraš živjeti u kući bez struje; život možeš pojednostaviti na druge načine. Na primjer – otkrila sam da me društvene mreže i pametni telefoni ometaju u komuniciranju s mojom djecom. Suprug i ja imamo pravilo da pametni telefoni nikad nisu dopušteni za stolom, a pokušavamo ograničiti upotrebu telefona i računala i kada djeca dođu kući iz škole.

Na taj način dobit ćeš nešto dodatnog vremena. Možeš ga iskoristiti za vrtlarenje, čišćenje kuće, doniranje nepotrebnih stvari i odjeće. Pojednostavit ćeš život i ako prestaneš kupovati nepotrebne stvari, ali najbitnije je da odlučiš da se možeš zadovoljiti s manje i pažnju usmjeriti na nematerijalne vrijednosti koje daju smisao životu.

  1. Patnja pomože u suosjećanju s drugima

Mnogi su se mistici suočili s emotivnim problemima. Čak i najvjerniji i najpobožniji mistici bili su pogođeni duhovnim mukama, mračnim danima, psihičkim i tjelesnim bolima. Kad sam se borila s vlastitom depresijom i tjeskobom, pomoglo mi je čitanje o njihovoj boli. Saznanje da su se i te žene borile s emotivnim problemima, učinilo je da se osjećam manje samom. Naučila sam da ponekad trebamo bolje slušati svoje tijelo i svoje srce. Potrebna je hrabrost da zatražiš pomoć, ali bol može biti vrlo ponizno iskustvo, koje nam pomaže razumjeti bol drugih.

  1. Vježbaj gostoprimstvo

Mnogi od mistika prakticiraju radikalnu gostoljubivost, ili, kao što moj prijatelj i pisac David Janzen kaže: „Gostoljubivost koja se nudi onima koji ju ne mogu vratiti.“ Kad sam se udala i postala majkom, nisam znala kuhati. Nakon što smo se preselili na farmu, počela sam uživati u kuhanju za velike grupe ljudi, no, kako sam često bila domaćin, shvatila sam da gostoprimstvo ne znači imati lijep namještaj, nuditi ukusna jela niti imati čistu kuću.

Bilo me sram kad mi je prijateljica došla bez najave i vidjela me nepočešljanu usred nereda u dnevnoj sobi. Ispričala sam se, a ona mi je rekla da joj je drago što sam tako prirodna. Mislim da je htjela reći da se može poistovjetiti s mojom neurednošću i da će nam odnos postati malo dublji zbog toga.

  1. Budi velikodušna

Poput svetog Franje, mnogi su se mistici odrekli svega što su imali. Katarina Sijenska odrekla se svega u dobi od 16 godina, kada se pridružila dominikanskim trećoredicama. Kao i mnogi prije i poslije nje, Katarina je posvetila svoj život služenju drugima. Mnogi od nas opterećeni su obiteljskim i poslovnim obavezama, ali pronalaženje vremena za druge može nas itekako obogatiti iznutra.

  1. Odvojite vrijeme za samoću

Jedna od stvari koja je zajednička većini mistika jest njihov dubok molitveni život. Mnogi od njih svakodnevno su satima molili u tišini. Thomas Merton, redovnik i mistik iz prošlog stoljeća, opsežno je pisao o samoći i kontemplativnoj molitvi. Vjerovao je da nam molitva može pomoći da gledamo na svijet novim očima: „Molitva nas ne zasljepljuje, već preobražava našu viziju svijeta i tjera nas da vidimo sve ljude i cijelu povijest čovječanstva, u Božjem svjetlu.“

Većina roditelja male djece grohotom bi se nasmijala na izjavu da imaju vremena za sebe. Ta im se ideja čini nemogućom. Ali, samoća zapravo može pomoći roditeljima da se bolje nose sa svakodnevnim obavezama. Samoća ne znači da moramo biti sami ili u tihoj prostoriji. Prava samoća znači provesti 10 do 20 minuta u molitvi ili meditaciji. Mnoga istraživanja pokazuju da su molitva i meditacija neophodne za mentalno i psihičko zdravlje.

Kako pronaći vremena za samoću? Možda možeš uzeti malo vremena koje bi inače potrošio na spavanje ili pretraživanje Interneta. Kada sam počela odvajati tih 20 minuta za sebe, moja se tjeskoba smanjila i imam više strpljenja za svoju obitelj i zajednicu. Ovo je samo jedna od lekcija na kojoj sam zahvalna kršćanskim misticima.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh