Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

IZ KATEKIZMA

Što kaže Crkva za strasti? Koja je naša osnovna strast? Strasti su prirodne sastavnice ljudskog psihičkog života; one su kao neka posredništva i osiguravaju vezu između osjetnog i duhovnog života.

Foto: Pixabay

Strasti su prirodne sastavnice ljudskog psihičkog života; one su kao neka posredništva i osiguravaju vezu između osjetnog i duhovnog života. Naš Gospodin veli da je ljudsko srce kao izvor iz kojeg se rađa pokret strasti.

Strasti ima mnogo. Osnovna strast je ljubav koju izaziva privlačnost dobra. Ljubav budi želju za odsutnim dobrom i nadu da će ga postići. Taj pokret završava u užitku i u radosti posjedovanja dobra. Strah od zla uzrok je mržnji, odvratnosti i bojazni od budućeg zla. Taj pokret završava u žalosti zbog prisutnog zla i u srdžbi koja mu se protivi.

»Ljubiti znači nekome željeti dobro.« Svakom drugom čuvstvu izvor je u tom iskonskom pokretu ljudskog srca prema dobru. Samo dobro se može ljubiti. »Strasti su zle ako im je ljubav zla, a dobre ako im je ljubav dobra.«

Strasti same u sebi nisu ni dobre ni zle. One dobivaju ćudoredno određenje samo u mjeri u kojoj stvarno ovise o razumu i volji. Strasti se zovu voljnima »ili zato što ih volja naređuje, ili im se volja ne suprotstavlja«. Svojstveno je savršenosti ćudorednog ili ljudskog dobra da razum ravna strastima.

Izvor:  Katekizam Katoličke Crkve, br. 1764-1767

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh