Osobni razvoj

Što kada se nađemo na „raskrižju“? – O odlukama i Božjoj volji

Što kada se nađemo na „raskrižju“? – O odlukama i Božjoj volji

Foto: Shutterstock


 

Nikada nije bilo jednostavno donijeti odluku i biti siguran u svoj izbor. Životna raskrižja prilika su za susret s Bogom, koji nudi odgovore na sva naša pitanja.

Donošenje odluka jedan od težih životnih trenutaka, neovisno o posljedicama koje ono ima. Uvijek nam se nameće pitanje – što ako? Što ako ne bude kako sam željela, što ako se razočaram, što ako griješim? I dok mi tako razmišljamo, neodlučni u onome što se od nas očekuje, dragocjeno nam vrijeme prolazi i odlazi u nepovrat. Zašto je tako teško donijeti odluku?

„Težina i mučnina raskrižja u tome je što ono ima oblik križa“

Misli istaknutog, sada već pokojnog teologa, fra Ante Grbeše, nude odgovor na naše pitanje. Fra Ante je rekao sljedeće: „Uvijek sam se pitao zašto je tako teško stajati na raskrižjima, posebno na raskrižjima gdje nema putokaza, nema znaka cesta s prednošću prolaza – na raskrižjima života. I sada kada se nađoh možda na najvećem raskrižju života pritisnut i prožet težinom raskrižja, jedno mi divno biće reče: Težina i mučnina raskrižja u tome je što ono ima oblik križa. Bijaše to za mene divno otkriće, divno poput uzdaha onih koji golgotski pate, ali znaju zašto pate. Hvala ti, hvala ti što je jedan upitnik manje u mom životu.“.

Vjerujem da ste se mnogo puta zapitali – što Bog želi od mene? Tražiti i prepoznati Božju volju jedan od najvažnijih zadataka svakoga od nas; spoznati sebe, osluškivati Božji glas i slijediti put koji nam je On namijenio. Sada nam se nameće pitanje – kako čuti Boga u buci ovoga svijeta? Ili je možda bolje pitati – želim li ja čuti ono što Bog želi, ili se to možda ne slaže s mojim planovima za budućnost?

Prepoznati Božju volju

Da bi pronašli sebe i svoj životni poziv, nekada je potrebno umrijeti svojim željema i planovima. „Čovjek snuje, a Bog odlučuje“, rekli bismo. Sreća se pronalazi u Bogu, koji jedini može ispuniti ljudsko srce u potpunosti. I onda kada smo mi zbunjeni i možda malo

izgubljeni, On savršeno pozna svaki naš korak i svaku želju upisanu u naše srce. Upravo su želje te, koje nam ukazuju na put kojim nam je ići, a mi ih katkada olako shvaćamo.

Ako dopustiš Gospodinu da osvoji tvoje srce, da zagospodari njime, osjetit ćeš puninu života koja je u Njemu. Onda neće više biti važno što će drugi reći. Božji šapat u tvome srcu otkrit će ti odgovore na sva tvoja pitanja i lutanja. Budi hrabar i upitaj ga – što želiš da učinim, Gospodine? Tek kada zaživiš svoj poziv i poslanje, kada otkriješ sebe i svoje talente, shvatit ćeš ljepotu i smisao našega zemaljskog života.

Lijepo je rekao o. Michael Scanlan: „Naš je životni poziv blago zakopano u polju. Biser velike vrijednosti. Milost je u pozivu. Ostvarite ga bez obzira na cijenu.“.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh