Osobni razvoj

OD DUHA DO UHA

Što kada saznaš da ti onaj komu si pomagao šapće iza leđa i ogovara te? Kako to prihvatiti?

Što kada saznaš da ti onaj komu si pomagao šapće iza leđa i ogovara te? Kako to prihvatiti?

Foto: Shutterstock


 

Potom David ustade i pobježe onaj dan daleko od Šaula i dođe Akišu, kralju Gata. A dvorani Akiševi rekoše svome kralju: „Nije li to David, kralj zemlje? To je onaj o kome su plešući pjevali: ‘Pobi Šaul svoje tisuće, David na desetke tisuća.’“ David se zamisli o tim riječima i silno se uplaši gatskoga kralja Akiša. Tada se David poče pretvarati pred njima kao da je umobolan i vladati se kao luđak u njihovim rukama: bubnjao je po vratima i puštao da mu teče slina niz bradu. Tada Akiš reče svojim dvoranima: „Vidite dobro da je čovjek lud! Zašto ga dovodite k meni?“ (1 Sam 21, 11 – 15)

Jer postoji i takav period u životu da moraš živjeti kao zvijer…

David je postao mudriji. Bio je u Adulamu, gdje je okupljao najgore ljude oko sebe, bio je u Keibi, čije je građane oslobodio od Filistejaca, iako je saznao da ga upravo oni žele izdati Šaulu. Ti isto možeš proživljavati slične stvari u svojem životu. Iznenada saznaješ da ti onaj komu si pomagao šapće iza leđa i ogovara te. Kako to prihvatiti? Kao David. On nije bio kršćanin, nije bio u zajednici, nije živio u siromaštvu, nije imao euharistiju, nije imao ispovijed – a ipak je postupao kao kršćanin i kao da ima sve gore navedeno. On nas postiđuje! Nije ogovarao te ljude, nije im se osvećivao, već im je dao slobodu, iako su ga oni htjeli izdati. Bio je u Maonu, što u hebrejskom jeziku označuje prebivalište zvijeri. Jer postoji i takav period u životu da moraš živjeti kao zvijer. Bio je u Zifu, što znači na hebrejskome crna smola – preživio je i takve stvari. Bio je u Horši, što označuje zapetljano mjesto, zamršeno, komplicirano. I bio je na brdu Hakili, što označuje mutno mjesto, sumnjivo, tamno. Napokon dođe u Engadi i ondje je Šaul izazvao u njemu najveću odvratnost prema životu. Tamo, u špilji, Šaul podiže skute svoje haljine i izvrši nuždu. Postoji i takav trenutak u životu i pozivu kada te netko tako podcjenjuje da doslovno izvršava nuždu na tebi. Biblija govori o tome. (…)

Iz knjige „Od Duha do uha“ autora p. Augustyna Pelanowskog.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna, možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh