Osobni razvoj

OD DUHA DO UHA

Što kada saznaš da ti onaj komu si pomagao šapće iza leđa i ogovara te? Kako to prihvatiti?

Što kada saznaš da ti onaj komu si pomagao šapće iza leđa i ogovara te? Kako to prihvatiti?

Foto: Shutterstock


 

Potom David ustade i pobježe onaj dan daleko od Šaula i dođe Akišu, kralju Gata. A dvorani Akiševi rekoše svome kralju: „Nije li to David, kralj zemlje? To je onaj o kome su plešući pjevali: ‘Pobi Šaul svoje tisuće, David na desetke tisuća.’“ David se zamisli o tim riječima i silno se uplaši gatskoga kralja Akiša. Tada se David poče pretvarati pred njima kao da je umobolan i vladati se kao luđak u njihovim rukama: bubnjao je po vratima i puštao da mu teče slina niz bradu. Tada Akiš reče svojim dvoranima: „Vidite dobro da je čovjek lud! Zašto ga dovodite k meni?“ (1 Sam 21, 11 – 15)

Jer postoji i takav period u životu da moraš živjeti kao zvijer…

David je postao mudriji. Bio je u Adulamu, gdje je okupljao najgore ljude oko sebe, bio je u Keibi, čije je građane oslobodio od Filistejaca, iako je saznao da ga upravo oni žele izdati Šaulu. Ti isto možeš proživljavati slične stvari u svojem životu. Iznenada saznaješ da ti onaj komu si pomagao šapće iza leđa i ogovara te. Kako to prihvatiti? Kao David. On nije bio kršćanin, nije bio u zajednici, nije živio u siromaštvu, nije imao euharistiju, nije imao ispovijed – a ipak je postupao kao kršćanin i kao da ima sve gore navedeno. On nas postiđuje! Nije ogovarao te ljude, nije im se osvećivao, već im je dao slobodu, iako su ga oni htjeli izdati. Bio je u Maonu, što u hebrejskom jeziku označuje prebivalište zvijeri. Jer postoji i takav period u životu da moraš živjeti kao zvijer. Bio je u Zifu, što znači na hebrejskome crna smola – preživio je i takve stvari. Bio je u Horši, što označuje zapetljano mjesto, zamršeno, komplicirano. I bio je na brdu Hakili, što označuje mutno mjesto, sumnjivo, tamno. Napokon dođe u Engadi i ondje je Šaul izazvao u njemu najveću odvratnost prema životu. Tamo, u špilji, Šaul podiže skute svoje haljine i izvrši nuždu. Postoji i takav trenutak u životu i pozivu kada te netko tako podcjenjuje da doslovno izvršava nuždu na tebi. Biblija govori o tome. (…)

Iz knjige „Od Duha do uha“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh