Roditelji i djeca

DR. EMERSON EGGERICHS

Što kada roditelji žele ostvariti svoje snove u životu svojeg djeteta „Neki roditelji pokušavaju motivirati svoju djecu da uspiju na područjima na kojima nisu vješta ni nadarena. Prečesto roditelji žele da njihova djeca uspiju u onome u čemu oni nisu, zbog čega bi se na neki čudan način osjećali kompenzirano…“

dr. Emerson o roditeljskoj manipulaciji što kada roditelji žele ostvariti svoje snove u životu svojeg djeteta

Foto: Shutterstock


 

Što se nadate da će vaša djeca postati kada odrastu? Ako postavite roditeljima to pitanje, dobit ćete razne odgovore. Majka dvoje živahnih dječaka mogla bi se nasmijati i reći: „Pa… trenutno se trudim da prežive dovoljno dugo da bi odrasli.“ Drugi bi roditelji odgovorili detaljnim opisom onoga što misle da će njihovo dijete biti. U svojoj izvanrednoj knjizi Kako zaista voljeti svoje dijete dr. Ross Campbell definira uobičajen tip neodgovorne roditeljske ljubavi prema djetetu kao posredništvo: pokušaj ostvarenja svojih snova u životu svojeg djeteta. Naprimjer: „Majka to čini dovođenjem svoje kćeri (ili sina) u … situacije u kojima bi ona htjela biti.“  To nije ohrabrenje već roditeljska manipulacija zbog vlastitih interesa. (…)

Mnogo djece ne uspije samo zato što doživljava roditeljsko ohrabrivanje kao manipulaciju

Čuo sam za majku koja se je pobunila kada odgajateljica u vrtiću nije odabrala njezinu kćer za glavnu ulogu u dječjem igrokazu. Bilo je jasno da u pitanju nije bila njezina kći, već njezin vlastiti ego. Nažalost, njezina egocentrična reakcija dala je njezinoj kćeri krivu pouku: kada u čemu ne uspiješ, trebaš biti uvrijeđen i bijesan, a nije ju naučila kako biti dostojanstven u porazu i biti podrška drugima. Uvjeravamo sami sebe da nikada ne bismo tako reagirali, ali ostaje pitanje: Koji je naš stvarni motiv za ohrabrivanje svoje djece u određenim izazovima? Neki roditelji toliko su zabrinuti za osjećaje svojeg djeteta da bude prihvaćeno i popularno da postaju opsjednuti orkestriranjem njihovih uspjeha. Želimo li da naša djeca imaju hrabrosti nositi se životom prema Božjim namjerama ili samo manipulirano njima da uspiju u svijetu da bismo se mi osjećali dobro zbog njih? Ili, što je još i gore, da bismo se mi osjećali dobro zbog sebe? Mnogo djece ne uspije samo zato što doživljava roditeljsko ohrabrivanje kao manipulaciju, a ne motivaciju.

Prečesto roditelji žele da njihova djeca uspiju u onome u čemu oni nisu

Neki roditelji pokušavaju motivirati svoju djecu da uspiju na područjima na kojima nisu vješta ni nadarena. Prečesto roditelji žele da njihova djeca uspiju u onome u čemu oni nisu, zbog čega bi se na neki čudan način osjećali kompenzirano. Poznajem ženu kojoj je otac rekao da „neće puno zarađivati“ jer nije bila dobra u predmetima koje je on smatrao važnima, poput matematike. Žena se je u međuvremenu udala i postala veoma uspješna u vođenju vlastitog posla i poznata po velikoj brizi za ljude u potrebi. Je li svoj dar za poslovanje stekla iskustvom kao žena i majka? Ne. A ciklus se i dalje nastavlja. Njezin sin također nije dobar u matematici, ali ima izvanredne društvene vještine. Kao i njezin otac, i ona se žali na sinovljeve ocjene iz matematike, a zaboravlja na njegove očite darove u odnosima s ljudima i reagiranju na ljudske potrebe.

Postoji i drugačiji scenarij, kada roditelj uspije na nekom području, u glazbi, znanosti ili športu, onda očekuje da njegovo dijete ima iste darove. Moramo biti obzirni na to da su djeca jedinstveno nadarena, da nisu naši klonovi. Moramo ih ohrabriti da budu dobri na onim područjima koja ih vesele. Činiti drugačije bilo bi kontraproduktivno – nekada čak i s posljedicama kasnije u životu. Jedan mi je zubar rekao: „Ja sam devetnaestogodišnjak u tijelu četrdesetogodišnjaka. S devetnaest sam odlučio biti zubar jer je moj otac bio zubar. S četrdeset sam zubar jer su to za mene odlučili devetnaestogodišnjak i njegov otac. Nesretan sam.“

Kao roditelji trebamo poticati darove koje prepoznajemo kod svoje djece

Biblija je jasna. Svi imamo određene darove (Rim 12, 6 – 8; 1 Kor 12). Kao roditelji trebamo poticati darove koje prepoznajemo kod svoje djece, kao što je Pavao poticao Timoteja da ne zanemari duhovne darove koje ima (1 Tim 4, 14; 2 Tim 1, 6). Da, matematika i engleski veoma su važni, ali još je važnije kako je Bog nadario svakoga od nas. Rano u svačijemu životu moramo prepoznati Božji plan i postupati u skladu s njim.

ljubav i poštovanje u obitelji 3dUlomak iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 9
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Na vrh