Brak i odnosi

BRAČNA NEVJERA

Što ako se zaljubimo u prijateljevu suprugu? Nevjernost je uvijek bolna. Ali kad se dogodi s nekime komu vjeruješ, komu si otvorio/otvorila vrata svojeg srca i kuće, a onda dobio/dobila nož u leđa, to je još bolnije. To, jednostavno, nije u redu. Evo kako spriječiti razvijanje romantičnih osjećaja…

Što kad se zaljubimo u prijateljevu suprugu?

Foto: Shutterstock

 

 

Pitanje iz naslova može si postaviti i ženska osoba za prijateljičina supruga. I ne radi se o sapunici, već o stvarnom životu. Naime takvo što događa se veoma često i treba se znati s time nositi.

Dogodi se da je suprug nevjeran sa ženinom prijateljicom (ili supruga s muževim prijateljem). Kaže se, komu trebaju neprijatelji s takvim prijateljima.

Savjetovala sam parove više godina i nikad se nisam navikla na takvo što. Kao žena, ljuta sam i bijesna zbog toga. Najviše me smeta što se žene međusobno tako izdaju. Još je gori osjećaj što izdaja dolazi od navodnih prijatelja.

Nevjernost je uvijek bolna. Ali kad se dogodi s nekime komu vjeruješ, komu si otvorio/otvorila vrata svojeg srca i kuće, a onda dobio/dobila nož u leđa, to je još bolnije. To, jednostavno, nije u redu.

Gdje se ustvari prelazi crta dopuštenoga? Teško je reći, ali ako često boravite s prijateljima i ako sve radite zajedno – idete na izlete kao parovi i sl. – postoje neka osnovna pravila ponašanja i poštovanja koja nikada ne biste smjeli prekršiti.  

Navodimo neke od njih: 

1) Izbjegavajte šale sa seksualnim sadržajem. Prijatelji, posebno parovi koji se druže s parovima, a koji razgovaraju o takvim stvarima, vrlo će lako upasti u međusobnu nevjernost, jer takve teme otvaraju vrata za više.

2) Kada idete zajedno na zabave ili događaje na kojima se pleše, nemojte nikada plesati s tuđom ženom/mužem. To govori zdrav razum i životna mudrost.

3) Ako prolazite bračnu ili emocionalnu krizu, ne nalazite se privatno s prijateljevom/prijateljičinim suprugom. Ako trebate savjet, tražite ga zajedno, kao par.

4) Pazite kako se oblačite i ponašate. Budite odgovorni. Kad ste gdje zajedno s prijateljima, ne morate buditi ničije strasti osim svojeg supružnika. Ako imate nisko samopoštovanje, priznajte si to i razgovarajte o tome sa suprugom ili tražite stručnu pomoć.

5) Ne nalazite se nasamo. Nema potrebe da se nalazite s prijateljevim/prijateljičinim supružnikom nasamo ni pod kojom izlikom. To može stvoriti posebnu intimnost, a koja može lako dovesti do nevjere.

6) Izbjegavate ekskluzivne razgovore nasamo, a posebno dodirivanje. Nemojte popustiti „nevinim“ poljupcima, maskiranima ispod ljubaznosti, a zapravo punima skrivenih poruka. Ako želite pokazati koliko ste osjećajni, to možete činiti samo sa svojim bračnim drugom, koji će to itekako cijeniti.

7) Ako, dok ste sa svojim prijateljima, shvatite da osjećate privlačnost ili posebnu slabost prema komu od njih, odmah nešto poduzmite. Nemojte čekati, već to prekinite u korijenu. To znači da nešto u vašem osobnom životu ili braku treba pomoć. Budite iskreni i razgovarajte o tome sa svojim supružnikom, tako da to možete zajedno riješiti. Bolje je da to odmah riješite nego da kasnije snosite posljedice. Ako postoje problemi u vašem braku, pristupite im zrelo i tražite pomoć. 

Zaključno 

Ako osjećate potrebu za adrenalinom koji ćete dobiti ekstremnim ponašanjem poput nevjernosti, nemojte ga tražiti u preljubu. Skačite padobranom ili idite na bungee jumping, ali nikada nemojte tražiti čiju ženu ili muža. Nemate nikakva prava zadovoljavati svoje potrebe s tuđim bračnim/bračnom drugom/drugaricom, a najmanje onime/onom svojih prijatelja.

Kad smo jednom u braku, više nismo samo svoji, da tako kažem – naše želje, misli, pogledi, riječi, djela i tijelo pripada nekomu drugomu – jednoj konkretnoj osobi, i to zauvijek.

Nitko nije iznimka koja ne može doživjeti takvo što. Ne budimo naivni. Nitko ne može reći: „To se meni ne može dogoditi“, jer život je duga cesta i svi imamo probleme. Stoga je bolje biti oprezan negoli poslije žaliti. Moramo biti pozorni i ne otvoriti vrata nečemu što može ukaljati naše dostojanstvo kao ljudi i kao djece Božje.

Autor: Luz Ivonne Ream (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh