Osobni razvoj

PITANJE KOJE MUČI VEĆINU VJERNIKA

Što je zaista bitno u životu Većina se vjernika muči s pronalaženjem odgovora na pitanje što je zaista bitno u životu. Gotovo da im to predstavlja nepremostiv problem. Shvaćaju oni potrebu za pravim prioritetima i da nešto trebaju učiniti po tom pitanju, ali nisu sigurni što i kako…

Što je zaista bitno u životu

Već smo na nekoliko mjesta u knjizi naglasili koliko je važan redoslijed stvari na našoj ljestvici životnih prioriteta. Zato sam cijelo jedno poglavlje posvetio „onomu što je zaista bitno“ u životu. Učinio sam to zato što značajna većina katolika koje susrećem muči s pronalaženjem odgovora na to pitanje. Gotovo da im to predstavlja nepremostiv problem. Shvaćaju oni potrebu za pravim prioritetima i da nešto trebaju učiniti po tom pitanju, ali nisu sigurni što i kako. Ponovimo ono osnovno.

Kad nam je Krist na prvom mjestu, život nam je PUNO lakši

Na prvom je mjestu Krist, zatim obitelj, a onda posao. Ne samo da bi Krist trebao biti na prvom mjestu u našim životima, nego on od svih nas traži da mu posvetimo 100 % vremena. Zauzvrat nam daje sve što nam treba, a to nužno nije ono što bismo mi željeli. To znači da Krist ima prvenstvo pred obitelji i zasigurno pred našim poslom, ali nam se ti prioriteti često poremete. Momci, znam da nama muškarcima čin potpuna predanja u Božje ruke, o kojem smo govorili u drugom poglavlju, ponekad teško provodimo u djelo. Mi volimo kontrolu nad situacijom i predvidivost. Mnogim je muškarcima pitanje prioriteta uvjetovano različitim životnim situacijama. Primjerice, otac obitelji koji je ostao bez posla ili muž čija je žena oboljela od raka mogu osjećati potrebu da se fokusiraju na ta životna područja na štetu njihova odnosa s Kristom. Ipak nam i onda Krist treba biti na prvom mjestu, ispred obitelji, ispred posla, ispred svih kriza, ispred svega. Tek tada ćemo uz njegovu ljubav i snagu moći nositi se s problemima na koje nailazimo na životnom putu.

Život bi trebao biti jednostavan…

Kad se trudimo živjeti što jednostavnije, onda nam je lakše držati svoje prioritete na pravom mjestu. Često si zakompliciramo život nelogičnom potragom za zabavom i konzumističkim stilom života, koji nam je zapravo potpuno nepotreban. Toliko vremena u danu potrošimo rješavajući probleme koje smo si sami stvorili, ili izbjegavajući ih, da ne uspijevamo odvojiti vrijeme za Isusa. Onda kada smo usredotočeni na svjetovno, mi zapravo ne slijedimo Isusa. „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” (Lk 16, 13) (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Putokaz za nebo autora Randyja Haina, koju do 4. veljače možete nabaviti po sniženoj cijeni od 63 kune! (Red. cijena iznosi 90 kn.). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh