Valentina Jandrašek

RECENZIJE KNJIGA

Što je veteran američke vojske i motivacijski govornik naučio o odgoju kćeri

Što je veteran američke vojske i motivacijski govornik naučio o odgoju kćeri

Foto: Shutterstock

 

Iskustvo oca triju kćeri

Dok se suočavamo s povjerenim nam životnim ulogama, nerijetko možemo samo, slabi i izgubljeni, zajedno sa svetim Pavlom zaključiti: „Htjeti mi ide, ali ne i činiti.“ (Rim 7, 19) Da bismo to svoje htijenje bar malo češće pretvorili u činjenje, potrebna nam je, osim Milosti, i živa riječ braće i sestara koji se trude postići isti cilj – osobnu svetost u vlastitome životnome pozivu. Takvu živu riječ, osobno iskustvo potkrijepljeno primjerima iz svakodnevnoga života, očevima današnjice nudi otac triju kćeri Alan Migliorato u svojoj knjizi Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri. Ovaj veteran američke vojske, motivacijski govornik i diplomirani voditelj formacije mladih svoje iskustvo katoličkoga odgoja triju kćeri uobličuje u praktični vodič za svetije i plodonosnije očinstvo, koji svojom jednostavnošću i sistematičnošću postaje čitljiv i pristupačan svakome ocu koji želi bolje izvršavati očinsku ulogu u životu svoje kćeri, bez obzira na njenu dob.

Ova će knjižica svakoga oca podsjetiti i poučiti istinskoj muževnosti, te predanijem življenju poziva vođe i zaštitnika svoje obitelji

Svako od jedanaest poglavlja nakon teorijskoga opisa savjeta za bolje očinstvo (primjerice: „Učite je čednosti“ ili „Naučite je boriti se“), donosi primjer primjene toga savjeta u odgoju kćeri, dok kraj poglavlja pred čitatelja stavlja odluke koje može donijeti te zadatke (izazove) koje može provesti u djelo u svakodnevnom življenju svoga očinstva i supružništva. Posljednje poglavlje donosi i skupinu pitanja koja mogu pomoći čitatelju preispitati trenutni odnos s kćeri te ga poboljšati ispravljanjem prepoznatih grešaka. Vojničkom sažetošću i jasnoćom, začinjenom toplinom i blagošću katoličkoga supruga i oca, ova će knjižica svakoga oca, koji je čita otvorena srca spremnog na djelovanje i osobni razvoj, podsjetiti i poučiti istinskoj muževnosti te predanijem življenju poziva vođe i zaštitnika svoje obitelji – potaknut će ga na sveto supružništvo i očinstvo koje „nije sprint, nego maraton“ (str. 129.)  koji, trčan polako i u ljubavi, obitelj čini živom Crkvom; svjedokinjom Kristove ljubavi i trojstvenoga jedinstva.

Valentina Jandrašek; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh