Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO MONTECALVO

Što je to zavist? Nema snažnijeg otrova od zavisti. Koji grijeh se najmanje povraća u sakramentu Ispovijedi? Otrov zavisti

Foto: Unsplash,  Pro Church Media

 

Istina je, u svijetu u kojem se ne klanja Bogu, nego uspjehu, moći, novcu, karijeri, ljepoti, ima mnogo zavisti. Pred uspjehom i slavom drugih kuša se mnogo zavisti.

Što je to zavist?

To je tuga koju kušaš kada drugi zauzme prvo mjesto, a tebi je dodijeljeno drugo ili posljednje mjesto. Zavist te dovodi do toga da prezireš, pa čak i klevećeš onoga koga se štuje i stavlja na pijedestal ljudske slave. Nema snažnijeg otrova od zavisti. Svijet je uistinu zmijski brlog. Kršćanin sam i svećenik Kristove Crkve i moram priznati da, nažalost, čak i među radnicima Evanđelja gmiže zmija zavisti.

Zmija otrovnica zavist može prebivati i među onima koji se nazivaju kršćanima

U vjerskim, monaškim i župnim zajednicama uvijek gmiže zmija zavisti. Onaj tko čini dobro nije uvijek cijenjen i ljubljen u kršćanskim zajednicama. Zmija otrovnica zavist može prebivati i među onima koji se nazivaju kršćanima.

Do mnogih svađa dolazi upravo zbog zavisti

U dobi od dvanaest godina ušao sam u redovnički život. Koliko me puta ujela zmija zavisti! Subraća redovnici, koji nisu podnosili revnost i entuzijazam koje mi je Gospodin davao za rad u svom vinogradu. Neki su čak i govorili neistine o meni. Kad sam bio mlad, nakon svakog euharistijskog slavlja jedan subrat mi je uvijek govorio: „Današnja homilija ti je bila isprazna. Ono što govoriš je nejasno. Ne izražavaš se dobro. Ne govoriš bitne stvari!”. Ali ja mu nisam odgovarao jer je sud vjernika bio dijametralno suprotan ovome. Kao župnik sam u župnim zajednicama vidio mnogo zmija koje prebivaju u srcima mnogih „vjernika”. Do mnogih svađa dolazi upravo zbog zavisti.

Tko su bili mete zavisti?

Posebno oni jednostavni, čista srca, revni, gorljivi i velikodušni. Koji grijeh se najmanje povraća u sakramentu Ispovijedi? Otrov zavisti.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh