Duhovnost

BOG TRAŽI ČOVJEKA

Što je to zapravo grijeh i zašto toliko smeta Bogu O grijehu možemo govoriti jedino u kontekstu odnosa ljubavi

grijeh

Foto: Pixabay

 

Grijeh je tajna. Imamo iskustvo grijeha, ali teško nam je definirati ga. Štoviše, ta naša napadna želja za definiranjem svega uopće se bitno ne ostvaruje u prostranstvima duhovnog života. Na tom području više se može iskazati jezikom simbola i slika nego pomoću leksičkih termina. Ali pokušajmo ipak.

Grijeh nije prijestup zakona iz kodeksa koji je Bog izmislio da bi nam zagorčao život

Počnimo od toga što nije grijeh. Grijeh nije prijestup zakona iz kodeksa koji je Bog izmislio da bi nam zagorčao život. Često smo u iskušenju da posumnjamo na Boga, da nam postavlja prepreke samo da bi nas kaznio ako ih slomimo. Nešto poput igre lopova i policajca. Ali to je u potpunosti pogrešan pristup. O grijehu možemo govoriti jedino u kontekstu odnosa ljubavi. Već smo o tome govorili.

Izdaja se može dogoditi samo u odnosu na ljubav ili prijateljstvo. A grijeh je izdaja. Izdaja Božjeg srca koje ljubi, ali i srca izdajice

Najprije iskustvo Božje ljubavi, a potom, poput sjene u kontrastu prema svjetlu, javlja se razumijevanje grijeha. Izdaja se može dogoditi samo u odnosu na ljubav ili prijateljstvo. A grijeh je izdaja. Izdaja Božjeg srca koje ljubi, ali i srca izdajice. Zato kod grijeha treba govoriti o uništenu povjerenju i prekinutoj vezi, a ne o zakonima i propisima. Onaj tko nema živu povezanost s Bogom, uopće neće moći razumjeti prigovor savjesti.

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh