Razno

NEMAM DOVOLJNO VJERE DA BIH BIO ATEIST

Što je to zajedničko svakom ateistu Postoji li samo materija koja je oduvijek ovdje i kako je nastala, razmišljao je profesor fizike tijekom jednog razgovora. Znao je da ne može objasniti snažan dokaz koji govori u korist drugog zakona termodinamike, pa je priznao da se njegovo stajalište ne temelji ni na kakvom dokazu niti da za njega ima valjan razlog.

Foto: Shutterstock

 

Prije mnogo godina jedan me student bogoslovije na kampusu Ivy League pozvao da ondje govorim o temi sličnoj ovoj. (Norm) Tijekom predavanja studentima sam rekao sve što sam naveo i ovdje uz još mnogo pojedinosti. Nakon predavanja taj me student zamolio da odem na ručak s njim i s njegovim profesorom fizike.

Čim smo sjeli za stol, profesor mi je jasno dao do znanja da je sumnjičav prema mome argumentu koji kaže kako drugi zakon termodinamike pretpostavlja da svemir ima svoj početak. Zapravo, rekao je da je on materijalist koji vjeruje da postoji samo materija te da ona postoji od vječnosti.

Ako je sve materijalno, što je onda u tome smislu znanstvena teorija?

„Ako je materija vječna, što s drugim zakonom?” upitao sam ga.

„Svaki zakon ima iznimku”, odgovorio je. „Ovo je moja iznimka.” Mogao sam mu se suprotstaviti tako da ga upitam je li znanstveno pretpostaviti da svaki zakon ima iznimku. Naime, to nije baš znanstveno i čak bi se moglo reći da sâmo sebe pobija što vidimo kada se zapitamo ima li iznimku i zakon koji kaže da „svaki zakon ima iznimku”? Ako ima, tada je možda drugi zakon iznimka zakonu koji kaže da svaki zakon mora imati iznimku.

Nisam krenuo tim smjerom jer sam pretpostavio da će se opredijeliti za iznimku. Umjesto toga sam drugi zakon na trenutak stavio po strani i postavio mu pitanje o materijalizmu.

„Ako je sve materijalno, što je onda u tome smislu znanstvena teorija? Na koncu teorija o tome da je sve materijalno nije materijalna, ne sastoji se od molekula.”

Ne oklijevajući ni časka, kazao je: „Teorija je magija”.

„Magija?” ponovio sam ne vjerujući svojim ušima. „Koji je temelj za tu Vašu tvrdnju?”

„Vjera”, odgovorio je.

Pojedinac može svojom voljom odbiti vjerovati ono za što njegov um zna da je istinito te nam je dokazao da se ateističko stajalište temelji na čistoj vjeri.

„Vjera u magiju?” pomislio sam u sebi. „Ne mogu vjerovati da to čujem! Ako je vjera u magiju najbolje što materijalisti mogu ponuditi, tada Nemam dovoljno vjere da bih bio materijalist!”

Kad sam kasnije razmišljao o tome susretu, činilo mi se da je taj profesor u tome trenutku bio potpuno iskren. Znao je da ne može objasniti snažan dokaz koji govori u korist drugog zakona termodinamike, pa je priznao da se njegovo stajalište ne temelji ni na kakvom dokazu niti da za njega ima valjan razlog. Tako nam je pružio drugi primjer koji pokazuje kako pojedinac može svojom voljom odbiti vjerovati ono za što njegov um zna da je istinito te nam je dokazao da se ateističko stajalište temelji na čistoj vjeri.

 

Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ Norman L. Geisler i Frank Turek. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 30 umjesto 120 kuna možete nabaviti u našim akcijama, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh