Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Što je potrebno da bismo shvatili smisao ljudske boli i patnje Svijet, nažalost, ne razumije ovaj govor i sve se više buni protiv Evanđelja koje nam govori da nas Bog ljubi. I tako svu patnju i bol, osobnu i opću, pripisuje Bogu...

Što je potrebno da bismo shvatili smisao ljudske boli i patnje

Foto: Shutterstock

 

(Lk 9,43-45)

Križ postaje sredstvo prokletstva ako se ne nosi s Kristom, ali ako se nosi s Njim i za Njega, lomi lanac boli i patnje

Isus je govorio o svojoj muci i smrti, ali učenici nisu razumjeli njegov govor. Bez Duha Svetoga nemoguće je razumjeti smisao ljudske boli i patnje. Križ je za mnoge ljude sablazan, to jest prepreka da vjeruju u Božju ljubav. „Kako jedan Bog Ljubav može dopustiti da njegova djeca trpe?“, mnogi se pitaju. Bol i patnja plod su istočnog grijeha koji je uništio red koji je bio u srcu čovječanstva i u čitavu svemiru. Naraštaj po naraštaj, zlo se sve više množilo i povećavalo. Isusov dolazak na zemlju nije iz srca čovjeka i svemira uklonio bol i patnju, nego nam je darovao milost da se izmirimo s Bogom, snagu da krotko i ponizno nosimo križ te mudrost da shvatimo i vršimo ono što je Bogu milo kako bismo se vratili u izvorni red stvaranja. Ali čovjek, privučen zlom i tvrdoglav u odbijanju Isusa Krista, nastavlja patiti i nanositi patnju. Čovjek, sa svojim odabirima suprotnim Božjim željama, sve više tone u bol i patnju, ne mareći što i svojim bližnjima nanosi bol i patnju. Na primjer, neki otac ili majka, kako bi im bilo dobro, razvode se od svoje žene ili muža ne misleći na to da njihov odabir ili odluka stavlja teški križ u život njihove djece koji odrastaju moralno, psihički i duhovno slabi. Križ postaje sredstvo prokletstva ako se ne nosi s Kristom, ali ako se nosi s Njim i za Njega, lomi lanac boli i patnje.

Mi, kršćani, pozvani smo…

Svijet, nažalost, ne razumije ovaj govor i sve se više buni protiv Evanđelja koje nam govori da nas Bog ljubi. I tako svu patnju i bol, osobnu i opću, pripisuje Bogu. Mi, kršćani, pozvani smo naučavati i objavljivati suprotno kako bi svijet povjerovao da je Bog ljubav. Amen. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh