Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što je ispravno što krivo u braku, tko je u pravu, suprug/a ili ja?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Kada se dan bliži kraju, kada legnem, jesam li se barem jednom u ovome danu uputio što je sve danas moj/a suprug/a prolazio/la, što ga/ju je opteretilo, koliko stvari je obavio/la sa djecom, na poslu, kroz kakve napasti je prolazio/la, što mu/je ranilo srce, jesam li ja čime ranio/la njegovo/njezino srce. Jesam li se barem jednom ovog tjedna to zapitao/la? Bih li volio/voljela da na kraju dana moj/a suprug/a postavi nekoliko pitanja, zagrli me, ohrabri, pokaže da mu/joj je stalo do mene, ne do moga tijela ili onoga što ja trebam dati, nego baš do mene, mene kao osobe, duše, kao dio njega/nje. Treba li sve to moj/a suprug/a? Kako na sve gledam, kako se ponaša, djelujem? Možda čekam čitav dan samo da dođe večer pa da se uz vođenje ljubavi opustim ili na neki drugi način koji meni treba. I onda se možda dogodi da je supružnik neraspoložen, opterećen, treba pomoć i možda me i odbije, možda kaže da nije raspoložen/a i ja ne dobijem štio meni treba.

Gospodine, toliko sam slijep/a i toliko često ne razumijem, zaslijepi me sebičnost

I što učinim, osudim, napadnem, proglašavam sebičnim njezina/njegova djela, govorim da mu/joj nije uopće stalo, da mu/joj ništa ne vrijedim? A gdje su moja djela?! Zar sam toliko slijep/a? Zar ne vidim da ukoliko i želim nešto dobiti od supružnika, da mi savjest govori i duh me potiče da prvo dadnem, pomognem, podignem, zagrlim, utješim, shvatim, budem čovjek, gledam kako mogu biti stvarno dio svoga/svoje supruga/e kako bih bio i tebi bliže Bože, kako moja djela ne bi bila sebična. No ja se dalje ljutim, zatvorim se, ne želim suradnju i vidim sebe kao žrtvu. No, okreni situaciju i zamisli kako se ti osjećaš u takvim trenucima, kada trebaš poticaj, podršku, mir, samo prisustvo supružnika da znam da je tu radi mene, da znam da imam oslonac, da me netko barem u ovom svijetu razumije i to je osoba koju najviše volim, a ona traži samo svoje i još se na kraju ljuti. Zar ne gledam na to kao krivo? Zašto mislim da je ispravno kada se ja tako ponašam? Gospodine, toliko sam slijep/a i toliko često ne razumijem, zaslijepi me sebičnost da uopće ne vidim i ne poznam osobu koju si mi dao za suživot, osobu u kojoj si ti.

Nadoknadi suprugu/supruzi sve trenutke moje sebičnosti svojom snagom i iscjeljenjem!

Koliko sam samo puta molio, tebi se utjecao, a u suprugu/supruzi nisam prepoznao ni vidio tebe, nisam se nekad uopće ni trudio vidjeti. Oprosti mi, iz dna duše te molim oprosti mi! Daj mi mudrost i snagu da prije svega budem podrška i nastojim razumjeti svoga/svoju supruga/u da na taj način ja sam budem osnažen, okropljen, da budem čovjek, jer u suprotnom moja me sebičnost odvodi u depresiju, ljutnju, stvara od mene osobu koja živi u zabludi, koja najčešće sama šteti svome braku, a da toga nije svjesna. Oprosti mi i oslobodi me i podigni! Nadoknadi suprugu/supruzi sve trenutke moje sebičnosti svojom snagom i iscjeljenjem!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Toliko smo pristrani sebi, svojim potrebama da smo ponekad doslovno slijepi kod zdravih očiju. Ne možemo sami, trebamo Božju milost, ali ukoliko tražim samo meni, samo meni, samo ja, samo moje, kako to može biti ispravno? Zar baš to često ne osuđujem kod drugih, kod supruga/e? Želim li biti drugačiji, želim li obnoviti svoj brak? Ili ću sad reći, zašto bih ja, zašto ja moram, zašto, zašto… Ako se uistinu odlučiš, prvi korak je da zazoveš milost Božju i od srca se ispričaš suprugu/supruzi za sve trenutke kada ga/ju nisi uopće pokušao/la razumjeti, kada si bio/bila sebičan/na i samo ga/ju zagrliš! Silna snaga koja iscjeljuje brak, supruga/u, ali i mene. Odluka je na meni…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh