Duhovnost

EUHARISTIJSKA ŽRTVA I SVAKODNEVNI ŽIVOT KATOLIKA

Što gorljivije i pažljivije sudjelujemo u Svetoj žrtvi oltara, primit ćemo veće plodove izmirenja i molitve Kristova molitva umnaža vrijednost naše molitve do te mjere da u misi ujedinjujemo naše molitve i izmirenje s njegovima

Foto: Unsplash, Lourenço Silva

 

Cilj mise postiže se na različite načine i u različitoj mjeri. Ciljevi koji se izravno odnose na Boga, klanjanje, veličanje i hvaljenje uvijek su, neovisno o našoj suradnji, besprijekorni plod i sa svom svojom beskonačnom vrijednošću. Ovo je istina čak i kad se sveta misa slavi bez prisutnosti vjernika. Naš Gospodin Bog beskrajno je veličan uvijek kad se slavi euharistijska žrtva i prinosi hvala Bogu.

Ova obveza, kaže sveti Toma, više veseli Boga nego što ga vrijeđaju grijesi svijeta, jer je sam Krist stvarni Svećenik koji prinosi, ali i stvarna žrtva koja se prinosi na svakoj misi.

Izmirenje i molitva

Ostali ciljevi euharistijske žrtve (izmirenje i molitva) koji su za našu korist i koji se nazivaju plodovima mise, zapravo ne postižu uvijek puninu za koju su sposobni. Ti plodovi pomirenja s Bogom i uslišanja naše molitve mogu također biti beskrajno vrijedni. I oni počivaju na Kristovim zaslugama.

Što gorljivije i pažljivije sudjelujemo u Svetoj žrtvi oltara, primit ćemo veće plodove izmirenja i molitve

Mi zapravo nikada ne primamo te plodove u toj savršenoj mjeri, jer se nama daju prema našim osobnim sklonostima. Što gorljivije i pažljivije sudjelujemo u Svetoj žrtvi oltara, primit ćemo veće plodove izmirenja i molitve. Kristova molitva umnaža vrijednost naše molitve do te mjere da u misi ujedinjujemo naše molitve i izmirenje s njegovima.

>>>PRIPREMA ZA PRIKAZANJE MISNE ŽRTVE Majka moli za obraćenje svoje kćeri 

Iz knjige „Presveta euharistija. Naša Pasha i naš živi kruh“ o. Thomasa J. McGoverna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh