Roditelji i djeca

PATRYCJA JUSZKAT

Što djeca ne govore roditeljima Poticajan tekst…

Što djeca ne govore roditeljima

Foto: Shutterstock

 

Ne vičite na mene. Tada vas se bojim i mislim da ako vičete na mene, sigurno sa mnom nešto nije u redu.

Slušajte me. Kad vam kažem o onome što mi je važno, pogledajte me u oči. Tada osjećam da sam vam ja i moja pitanja važni.

Pustite me da odrastam vlastitim tempom. Ne tjerajte me da radim stvari za koje još uvijek imam vremena. Zapamtite da sam dijete i svijet najbolje otkrivam kroz igru.

Volim kad provodite vrijeme sa mnom. Dobro ste raspoloženi, igrate se sa mnom, smijemo se i stvaramo lijepe uspomene u koje ću se kao odrasla osoba rado vratiti.

Ne uspoređujte me s mojom braćom i sestrama ili vršnjacima. Tada se osjećam loše i postajem ovisan o vašim pohvalama.

Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi reći da dječaci ne plaču, da sam plačljivko i da bih trebao biti dobro raspoložen. Moji su osjećaji stvarni. Ista kao i tvoji.

Naučite me da se brinem o svojim potrebama. Odspavajte, odmorite se, bavite se svojim interesima, upoznajte prijatelje. Pokažite mi da biti roditelj i provoditi vrijeme s bebom može biti izvor radosti. Zaista ne želim vidjeti kako patite i žrtvujete se za mene, a zatim se uzrujavate i frustrirate. Tada se brinem da je to zbog mene.

Ostanite sa mnom kad se bojim. Ne ismijavajte moje strahove iz djetinjstva. Recite mi da ste se i vi jednom bojali mraka i pustite me da držim baterijsku lampu kraj kreveta.

Volite me jer jesam. Ne zato što brzo trčim, recitiram pjesme i „pristojan sam“. Volite me i kad pogriješim i trebam vašu podršku. Potrebno mi je biti siguran da me volite čak i kad stvari krenu po zlu.

Pokažite ljubav jedno prema drugome. Od vas učim rješavati sukobe, nositi se s teškim situacijama i razumjeti što je prava ljubav.

Sjetite se da ću najvjerojatnije usvojiti vaša uvjerenja o sebi, o drugim ljudima, o životu. Odvojite vrijeme da razmislite jesu li vaša uvjerenja istinita i hoće li mi služiti. Ako mislite da su ljudi loši i iskorištavaju druge, život će mi biti teži i bit ću nepovjerljiv.

Znam da me volite i dajete sve od sebe za mene. Pokažite mi da su loši dani i mali propusti dio života. Izvucite zaključke, vodite računa o svojoj dobrobiti i oprostite sebi. Zahvaljujući tome naučit ću slično reagirati.

Nasmiješite mi se. Umiruje me vaš iskreni osmijeh. Tada se osjećam sigurno i voljeno.

 

S ljubavlju,

vaše dijete

Autorica: Patrycja Juszkat

Izvor: Facebook stranica ‘Mladi misionari’

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh