Duhovnost

NEPLODNOST I BRAK

Što Crkva kaže o intimnom životu neplodnih bračnih parova? Bračni je seks fizička kulminacija bračne ljubavi i povezuje parove, ne samo ispunjenjem fizičkih potreba i želja, već ih i emocionalno povezuje i pruža utjehu. To je jedinstveno iskustvo za supružnike i mnogo je više od dužnosti rađanja…

Što Crkva kaže o intimnom životu neplodnih bračnih parova?

Foto: Shutterstock

 

Ako nas Katolička Crkva podučava da je seks namijenjen rađanju, što se događa ako jedan od supružnika u braku ne može imati djecu? Što se događa sa seksualnim životom bračnog para nakon što prođu prokreativne godine?

Kada pitate što se događa u slučaju neplodnih bračnih parova, u vezi s njihovim brakom i intimnošću, moj kratki odgovor bio bi – apsolutno ništa. U očima Crkve, oni i dalje mogu biti u braku i, dok god su fizički sposobni i voljni, imaju aktivan seksualni život kao i svaki drugi bračni par. Katolička Crkva suosjeća s parovima koji pate od križa neplodnosti i sigurno ne kažnjava neplodne parove prisiljavajući ih da žive u celibatu ili poništenjem braka.

„Neplodnost niti zabranjuje niti priječi ženidbu.“ (Kan. 1084,3)

Bračni je seks fizička kulminacija bračne ljubavi i povezuje parove, ne samo ispunjenjem fizičkih potreba i želja, već ih i emocionalno povezuje i pruža utjehu. To je jedinstveno iskustvo za supružnike i mnogo je više od dužnosti rađanja. Crkva zapravo prepoznaje emocionalnu potrebu za fizičkom intimnošću između supružnika, čak i ako ne mogu imati djecu zbog starosti, bolesti, neplodnosti ili ozljede.

Katekizam Katoličke Crkve lijepo naglašava da oženjeni supružnici koji su neplodni još uvijek mogu imati plodne i prosperitetne brakove.

Neplodnost može biti izuzetno bolna za supružnike koji žele djecu i moramo im biti utjeha. Ipak, unutar sakramenta braka, seks je i dalje „plemenit i vrijedan“ i važan za jačanje njihove zajednice.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh