Poučne priče

PRIČA

ŠTO ČEKAŠ? Košara puna krušaka Život je poput ove košare pune krušaka...

Košara puna krušaka
In-eternum - katolički planer

Foto: Shutterstock

 

Jedna stara žena je na poklon dobila košaru punu krušaka. Odlučila je da će prvo pojesti one polutrule kako ne bi propale, a onda će jesti one zdrave i lijepe. Svaki dan je jela po jednu ili dvije polutrule kruške dok nije pojela sve kruške iz košare ne okusivši ni jednu zdravu i cijelu krušku.

Ova istinita priča me potakla na razmišljanje o tome što ja čekam. Da zaradim novac? Da djeca odrastu? I što onda… Ništa. Vrijeme istekne.

„Razmišljala sam: Zaradit ću novac, izgradit ću vikendicu, djeca će odrasti i ja ću napokon početi živjeti. Počet ću nositi haljine, modernije se šminkati, frizirati, ali evo…

Nedavno sam razgovarala sa susjedom koja satima sjedi ispred kuće i gleda u jednu točku. Upitala sam je što se dogodilo, što joj je? A ona mi je odgovorila:

„Cijeli život nisam imala vremena osvrnuti se na sebe i sada je život prošao“.

Počela sam je razuvjeravati govoreći joj da joj život nije prošao, da ima još vremena, međutim, ona je nastavila:

„Razmišljala sam: Zaradit ću novac, izgradit ću vikendicu, djeca će odrasti i ja ću napokon početi živjeti. Počet ću nositi haljine, modernije se šminkati, frizirati, ali evo, sada imam skoro sedamdeset godina i nosim traperice, ne šminkam se a kosu više od dvadeset godina vežem u rep.

Djeca su odrasla i otišla. Vikendicu sam izgradila, ali nikad nisam uživala…“

„Pa što?!“ odvratih joj. „Hajde, pođite sada sa mnom kod frizera, a onda ćemo ići kupiti i haljinu…“

„Više to ne želim. Umorna sam. Stvarnost je pobijedila. Trka je za mene završena“, reče ona sumorno.

„Put nazvan ‘kasnije’ vodi u zemlju koja se zove ‘nikad’“

Dok sam gledala ovu ženu, koja je izgledala iscrpljeno i krajnje umorno, sjetila sam se jedne izreke koju sam negdje pročitala:

„Put nazvan ‘kasnije’ vodi u zemlju koja se zove ‘nikad’“.

Zato, živi sada. Ne ostavljaj lijepe stvari za kasnije, jer će se pokvariti, kao kruške s početka priče. Obuj omiljene cipele danas. Našminkaj se. Izgledaj onako kako si oduvijek željela jer sutra će biti kasno.

Ne odlažimo život za kasnije. Ako si udovoljimo, bit ćemo sretne, a sretna osoba može sve!

Nepoznati autor; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh