Duhovnost

PRIJE POČETKA

Što je Bog radio prije nego što je stvorio svijet i čovjeka Pitate se što je Bog Otac radio prije početka vremena? Evo odgovora!

Što je Bog radio prije nego što je stvorio svijet i čovjeka

Foto: Shutterstock

 

»ALI ako Bog nema ni početak ni kraj, i oduvijek je postojao, što je radio prije nego što je stvorio nas? Kako je provodio vrijeme?«

Neki znatiželjni vjeroučenici uvijek postavljaju ta pitanja kada je riječ o Božjoj vječnoj naravi. Obično bih odgovorila da je to malo tajnovito. No nedavno sam u Bibliji pronašla odgovor na to pitanje.

Kada se Isus moli svome Ocu u 17. poglavlju Evanđelja po Ivanu kaže: »Oče… jer si Me ljubio prije postanka svijeta« (r. 24). To je Bog kako nam Ga otkriva Isus: prije nego što je stvorio zemlju i vladao njome, Bog je bio Otac koji voli svoga Sina po Duhu. Kada je Isus bio kršten, Bog je poslao svoga Duha u liku goluba i rekao: »Ovo je Moj ljubljeni Sin koji Mi se dopada« (Mt 3,17). Najosnovnija značajka Božjeg identiteta je ta velikodušna, životvorna ljubav.

Kako je to lijepa i ohrabrujuća istina o našem Bogu! Uzajamna nesebična ljubav svakoga člana Trojstva – Oca, Sina i Duha Svetoga – ključ je razumijevanja naravi Božje. Što je Bog Otac radio prije početka vremena? Volio je svoga Sina po Duhu. Bog je ljubav (v. 1 Iv 4,8), a ova slika pomaže nam razumjeti što to znači.

Stvoreni smo na sliku Boga koji voli i uspostavlja odnose!

»Oče, hoću da oni koje si Mi dao budu sa Mnom, gdje sam Ja, da vide slavu koju si Mi dao jer si Me ljubio prije postanka svijeta.« (Iv 17,24)

»Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: »Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?« Ali mu Isus odgovori: »Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!« Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!« (Mt 3,13-17)

Izvor: Duhovna stvarnost (Amy Peterson)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh