Duhovnost

IZ UVODNIKA „BOOKA“ BR. 118

Što ako na Svetoj Misi izgovaramo i slušamo riječi koje uopće ne razumijemo? Glavni urednik mjesečnika „Book“, Josip Lončar, u uvodniku za mjesec listopad piše o problemima koje imamo s riječima koje izgovaramo u Svetoj Misi. Ako želimo da nam naše sudjelovanje u Misi donese ploda, tada trebamo biti svjesni značenja riječi koje izgovaramo. Osobito riječi „hosana“...

Što ako na Svetoj Misi izgovaramo i slušamo riječi koje uopće ne razumijemo?!

Foto: Shutterstock

 

Nedavno sam bio svjedok sukoba različitih mišljenja koji se je dogodio u Školi molitve, a povezan je s prijevodom i značenjem riječi hosana…

Problemi s riječima

Nedavno sam bio svjedok sukoba različitih mišljenja koji se je dogodio u Školi molitve, a povezan je s prijevodom i značenjem riječi hosana. Tu riječ izgovaramo na svakoj Svetoj Misi, čuli smo je i izgovorili mnogo puta, no jesmo li sigurni što ona zapravo znači? Postoje različiti prijevodi te riječi ili, još bolje rečeno, njezina različita tumačenja koja ovise o vremenu i kulturi, no osobno me više zanima što ta riječ danas predstavlja meni i svakome od nas koji je izgovaramo na Svetoj Misi. Koje joj značenje daje svatko od nas?

Što ako na Svetoj Misi izgovaramo i slušamo riječi koje uopće ne razumijemo? Kakav će učinak imati te naizgled prazne riječi? Ako u liturgiji, poštujući molitvene obrasce, izgovaramo riječi koje iz bilo kojeg razloga ne razumijemo, moramo znati da ih Bog razumije, prihvaća i po njima djeluje. …

Hosana u visini

Možemo li zamisliti svoju sreću u tom trenutku u kojem ćemo vidjeti od čega smo spašeni i za što smo spašeni?!

Jednog ćemo dana, ako ustrajemo u vjeri, doći u nebo pred Boga. Siguran sam da će taj prizor nadmašiti sva naša očekivanja, i ona najoptimističnija. Možemo li zamisliti svoju sreću u tom trenutku u kojem ćemo vidjeti od čega smo spašeni i za što smo spašeni?! Možemo li zamisliti na koji ćemo način htjeti Bogu izraziti zahvalnost, divljenje i štovanje?! Ako ne možemo, to je samo zato što to do sada nismo ni pokušali zamisliti. Po Katekizmu Katoličke Crkve važan dio molitve razmatranja je upravo zamišljanje, prilika koju dajemo Duhu Svetome da pokrene našu maštu, progovori nam svojim jezikom i upiše nam Božje riječi u srce.

Možda ćemo skakati od radosti, možda ćemo samo kleknuti i plakati, možda ćemo, poput Josipa Kupertinskog, poletjeti Bogu u zagrljaj…

Možda ćemo ostati nijemi i pasti na svoje lice, poput apostola i evanđelista Ivana koji se je u zanosu našao u nebu i koji je pao pred veličanstvenim prizorom Isusove slave?! Možda ćemo skakati od radosti, možda ćemo samo kleknuti i plakati, možda ćemo, poput Josipa Kupertinskog, poletjeti Bogu u zagrljaj… Bilo kako bilo, u jedno sam sasvim siguran, htjet ćemo mu dati čitavo svoje srce. Ta želja za čitavim davanjem sebe po meni najbolje opisuje značenje riječi hosana. Što više razmatram o tom susretu, što ga više zamišljam, to sam više povezan s ovom riječju, hosana, to mi je ta riječ važnija u liturgiji, ali i u životu. (…)

Cijeli tekst uvodnika 118. broja mjesečnika „Book” (za listopad 2019.) možete pročitati u tiskanom izdanju.

 

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se možete pretplatiti, čime godišnje štedite 60 kuna (ovdje). Jedan od prethodnih brojeva možete prelistati ovdje.

 

O tome što je Sveta Misa, kako se za nju pripremiti da naše sudjelovanje u njoj donese ploda…, možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh