Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Stav i motiv koji silno obogaćuje, posvećuje i jača brak

RAZMATRANJE I MOLITVA

Činim li u braku određene stvari zato što očekujem da ću zauzvrat primiti nešto za sebe, ili ih radim zato što su ispravne i zato što me na to pozivaš ti, Gospodine? Koliko često sam razočaran/a, možda i obeshrabren/a, ljut/a jer nisam dobio/la ono što meni treba? Koliko se često zbog toga inatim i ne želim više ništa davati? Koji je stav moga srca? Naravno da mi treba ljubav, poštovanje, prisnost, vrijeme, pažnja. Kada to u određenim situacijama ne dobijem, često puta padnem jer sam slab/a. No, ne želim se zbog toga opterećivati, žalostiti ili obeshrabriti. Ako sam pogriješio/la, ispričat ću se, nadoknaditi na neki način, ali želim se zapitati koji je generalno moj stav po pitanju davanja i načina kako osnažujem svoj brak. Koji je moj motiv, namjera u većini slučajeva? Vodim li se mišlju: „Sad ću ja nešto napraviti i zbog toga on/a mora vratiti meni“? Ili se možda ni ne pokrećem i često ne činim ništa jer sam razočaran/a time što supružnik ne daje meni i zato što je često sebičan/na (ili se to meni tako čini)?

Čekam li da on/a napravi prvi korak, da prvo ja dobijem što meni treba pa da onda ja to vratim?

Ne želim činiti ništa zato što smatram da to moj/a suprug/a ne zavređuje jer ja nisam dobio/la „svoje“? Čekam li da on/a napravi prvi korak, da prvo ja dobijem što meni treba pa da onda ja to vratim? Zar upravo zbog takva svoga stava i supružnikova nedjelovanja zamjeram njemu/njoj, možda ga/ju i osuđujem, iako upravo to radim i sam/a?! Zar ne vidim, koliko god to izgledalo ružno i teško, da sam i ja sebičan/na i da sam daleko od tvoga primjera, Kriste? A možda se upravo pozivam na to da sam ja „svetiji/a“, ispravniji/a i bliža tebi, Isuse. „Po čemu sam ispravniji/ja? Što moja djela govore?“ pitam se sada iskreno. Činim li stvari s Tvojom pomoći, odlučujem li činiti supružniku ono što će ispuniti njegovo/njezino srce ne očekujući pritom nagradu? Zar ne vidim da tada na koncu neću biti razočaran/a, jer to je nesebičnost? Zar ne vidim da će tek onda moj supružnik biti ispunjen i, ako ne odmah, snaga moje nesebične odluke će kad-tad, po Božjoj milosti dotaknuti njegovo/njezino srce? Nisam li svjestan/na da tom svojom odlukom otvaram srce Nebu kako bih bio/bila kanal Božje ljubavi i blagoslova za sebe, svoga supruga i svoju obitelj?

Mislim li da moj brak ovisi o tome kako mi supružnik uzvraća i da je to ključ našeg dobrog odnosa?

Zar ne znam da će na nebu upravo ono što sam činio/la nesebično, iako mi možda često nije bilo uzvraćeno, imati silnu težinu kada se bude odlučivalo o mojoj duši? Čekam li i dalje da supružnik napravi prvi korak? Mislim li da moj brak ovisi o tome kako mi supružnik uzvraća i da je to ključ našeg dobrog odnosa? Isuse, ispuni me snagom svoga Duha Svetog, da se što češće nesebično dajem svome suprugu/supruzi i da djela ljubavi i poštovanja činim zato što je to ispravno, a ne isključivo zato da bih dobio/la ono što meni treba. Daj mi snage, mudrosti i odvažnosti da tako djelujem i postupam.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prečesto zbog uvreda, ponosa i tko zna još čega čekam da druga strana krene prva jer smatram da ja zaslužujem dobiti prije ili više. A kakva su moja djela?

Ovisi li moj brak isključivo o djelima moga supruga / moje supruge? Ako on/a ne djeluje, onda smo osuđeni na probleme? Blagoslov našega braka i života je i u mojim rukama! Ne trebam čekati da on/a napravi prvi korak. Trebam ljubiti prvi/prva! Sve drugo je laž!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh