Razno

KONOP SVETOG JOSIPA

Stara i posebna pobožnost sv. Josipu Pobožnost se počela širiti nakon čudotvornog ozdravljenja redovnice nakon duge i teške bolesti

Foto: Wikipedia; Boston; creative commons

 

Čudotvorno ozdravljenje

Cingulum ili konop svetog Josipa datira iz 1657. godine, kada je augustinska redovnica u Antwerpenu, u Belgiji, doživjela čudotvorno ozdravljenje nakon duge i teške bolesti i to nakon što je počela nositi cingulum u čast svetog Josipa. Pobožnost nošenja cinguluma se širila, a ubrzo je postala povezana s bratovštinom sv. Josipa, čije se sjedište nalazilo u crkvi San Rocco u Rimu.

Inače, a što je najčešći slučaj, može se jednostavno nositi i konop u čast sv. Josipa za sljedeće milosti:

Za posebnu zaštitu svetoga Josipa
Za krepost čistoće
Za milost ustrajnosti
Za pomoć sv. Josipa osobito u času smrti

Mladi ljudi bi pogotovo mogli imati koristi od cinguluma sv. Josipa! Uvijek ih može podsjetiti na važnosti čistoće, posebno sada, kada je seksualna dekadencija svuda oko nas.

Sam konop je jednostavna deblja bijela nit od pamuka, sa sedam čvorova – jedan čvor za svaku od sedam žalosti svetog Josipa i sedam srodnih radosti, a to su :

Sumnje svetog Josipa u njegovu zaručnicu Mariju (Mt 1,19) i poruka anđela (Mt 1,20)
Siromaštvo Isusova rođenja (Lk 2,7) i samo rođenje (Lk 2,7)
Isusovo obrezanje (Lk 2,21) i sveto ime Isusovo (Mt 1,25 )
Šimunovo proročanstvo kako će mnogi biti izgubljeni zbog Isusa, a da će Dijete i njegova Majka mnogo pretrpjeti (Lk 2,34) i njegovo proroštvo da će mnogi biti spašeni (Lk 2,34 )
Bijeg u Egipat (Mt 2,14) i svrgavanje idola (Iz 19,1)
Oskudan život u Egiptu (Mt 2,22) i život s Marijom i Isusom (Lk 2,39 )
Gubitak djeteta Isusa (Luka 2,45) i nalaženje Isusa u Hramu (Lk 2,46)

Molitva

Svesrdno te pozdravljam, sveti Josipe, i zahvaljujem Bogu što te je izabrao za poočima svoga Sina i za zaručnika preblažene Djevice.
Sveti Josipe, u pomisli na neizrecivu ljubav i radost koje si osjetio u krugu Isusa i Marije i na sve žalosti koje si nosio u zajedništvu sa svojom svetom obitelji, molim milost da se ni u žalostima ni u radostima ne odijelim od Božje ljubavi, koja je prisutna u Kristu, našem Gospodinu. Amen.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh