Duhovnost

MALA GOSPA

Sretan ti rođendan, Mama Marijin je rođendan prilika razgovarati s njom u ozračju radosti o ljepoti života, o smislu trpljenja, o prihvaćanju Božje volje

Sretan ti rođendan, mama

Foto: Martina Primorac, Pod Smokvom


Kada slavimo rođendane svojih roditelja zahvalni smo im za njihovu žrtvu, nesebičnost i požrtvovnost koju su pokazivali i pokazuju prema nama. Zato je i Marijin rođendan prilika za iskreni djetinji čin zahvalnosti.

Dopustite mi maštati o Marijinim rođendanskim slavljima dok je Isus bio uz nju. Zasigurno su proslavljali taj dan. Mislite li i vi tako? Rođendansko slavlje na kojem je prisutan Isus. Isus je volio svoju majku. Evanđelje će reći da je ‘napredovao u mudrosti, dobi i milosti pred Bogom i ljudima.’ Marija je zasigurno bila ključna u spomenutom napredovanju. Možda mu je baš o jednom rođendanu (smijem maštati) ispričala čudesni pohod Anđela Gabrijela ili rođenje u Betlehemu…

O njenu rođendanu, okupljeni oko nje na rođendanskom slavlju smijemo ju pitati za mudre savjete, kako mudro živjeti, kako mudro odlučivati, kako mudro odgajati djecu, kako živjeti u milosti kojom smo zamilovani u krštenju

Što je Isus poklonio svojoj majci? Čitavi ljudski rod! ‘Evo ti sina!’ Ovdje se smijemo svi prepoznati. Njezina smo djeca. Kao što sam i ja uz tebe napredovao u mudrosti, dobi i milosti, predajem ih tebi kako bi bila uz njih u njihovom rastu. Ti si osjetila iskustvo milosti, možeš im posvjedočiti ljepotu susreta s Bogom. Zato Mariju rado nazivamo Prijestoljem mudrosti, jer je svijetu darovala Božansku mudrost. O njenu rođendanu, okupljeni oko nje na rođendanskom slavlju smijemo ju pitati za mudre savjete, kako mudro živjeti, kako mudro odlučivati, kako mudro odgajati djecu, kako živjeti u milosti kojom smo zamilovani u krštenju. Marijin je rođendan prilika razgovarati s njom u ozračju radosti o ljepoti života, o smislu trpljenja, o prihvaćanju Božje volje.

Zamislimo se okupljene oko Marije na njezinu rođendanu. Kao djeca oko majke. Puni pitanja, savjeta, traženja rješenja, radoznalih očiju i otvorenih ušiju. Majko, reci nam!

‘Sve što vam Isus rekne, učinite!’ Iste riječi iz Kane Galilejske. To vam dajem kao roditeljski savjet i želite li mi ispuniti rođendansku želju znajte da ću biti najsretnija budete li tako činili i po Isusovoj riječi živjeli. I ne zaboravite, život je dar, budite zahvalni na daru života. Naravno budite i ponizni, ne bojte se priznati da ste tek ‘službenici Gospodnji’. I zagrlite ljude oko sebe koji su vam darovani, prihvaćajte ih i uvažavajte kao što smo se Ivan i ja spuštajući se s Kalvarije. Uvijek sigurni da ništa nije izgubljeno. Isus je i dalje tu, to je bila moja sigurnost. I s vama je uvijek, pa i po meni, vašoj Majci i zaštitnici jer ste mi od njega darovani kao djeca. Volim vas kao njega. Vi ste Isusov dar meni. Voli vas vaša majka.

Tako bi nam Marija zasigurno pričala na svoj rođendan. Osluhnimo je i duhom poljubimo i recimo: Sretan ti rođendan mama!

 

vlč. Matej Glavica, izvor: Obitelj malih Marija; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh