Osobni razvoj

NAUČITI RAZLIKOVATI

Sretan čovjek ima hlače s dva različita džepa Često možemo čuti kako sreću ne donosi ono što imamo u džepovima. Međutim, džepovi su ponekad itekako važni za sreću!

Sretan čovjek ima hlače s dva različita džepa

Foto: Shutterstock


 

 

Prema jednoj priči, sretan čovjek ima hlače s dva različita džepa! Jedan džep je cijeli, a u drugom je široka rupa. Sretan čovjek svaki put kad od drugih doživi nešto loše – uvredu, ogovaranje, grubu riječ, psovku ili poniženje – zapiše to na papirić i stavi u probušen džep. Kada, pak, doživi ljubaznost, dobrotu, radost, zahvalnost ili neki drugi oblik ljubavi, papirić na koji je to zapisao stavi u drugi džep. Navečer, kada se vrati kući, izvadi papiriće s bilješkama. Prvo potraži papiriće u cijelom džepu, onom bez rupe. Tu nađe sve lijepe bilješke i radosno ih pročita. Onda posegne za papirićima u šuplji džep, ali tamo ne nađe ništa. I opet je radostan jer ne mora čitati o uvredama, ogovaranjima, grubim riječima, psovkama i poniženjima. Zadovoljan je što je imao takav dan. Sretan je što nosi hlače s dva različita džepa.

Razlikovati

Da, svatko od nas može imati hlače s ovakva dva džepa, činiti isto i svakog dana iskusiti sreću. Dva platnena džepa možemo usporediti s dvije metalne kutije: šuplji džep predstavlja otvorenu kantu za smeće, a drugi, zdravi džep, zatvorenu škrinju za blago. Prva služi za odlaganje bezvrijednog, a druga za polaganje dragocjenog. Upravo takvu ulogu imaju džepovi sretnog čovjeka…

U susretu s ljudima svakog dana čujemo mnoge riječi i doživimo različita iskustva. U svemu tome ima dobra, ali i onog lošeg, i to je najčešće pomiješano. Stoga je itekako važno znati razlikovati što potječe od Boga, a što od zloga. Također je bitno što ćemo od ponuđenog zadržati u riznici, a što odložiti kao otpad.

Zadržati dobro, izgubiti zlo

Sveti Pavao pred nas stavlja zanimljiv savjet i ujedno recept za sreću: Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! (Rim, 12,17). Kako ne bismo došli u napast da na zlo uzvratimo zlom, moramo ga odbaciti čim prije. Moramo pronaći način da ga izgubimo, kako ne bismo, zahvaćeni njime, izgubili Božju milost. S druge strane, dobra djela koja doživimo u svijetu, a koja su plod Duha, trebamo upotrijebiti kao primjer kršćanskog života. U svijetu smo svakog dana izloženi dobru koje potječe od Gospodina, i zlu, koje svoj izvor ima u Njegovu palom protivniku. Zato je iznimno važno blokirati i odbaciti zlo da nas ne zatruje, a prihvatiti i nastaviti dobro da nas učini sretnima. Svaki onaj tko u srcu ima sreću jer živi i radi za Gospodina i čini ono što je Njemu ugodno, imat će je i za dijeljenje s bližnjima.

Ove su hlače bez džepova…

Nakon što sam ispričao ovu priču o dva različita džepa, sjetio sam se jednog poniznog i bogobojaznog čovjeka. Taj je čovjek svakog dana nastojao razmišljati o Gospodinu i vječnoj sreći u Nebu. Kupio je neobične hlače koje je potom čuvao u ormaru na vidljivu mjestu. Ne, ove hlače nisu imale različite džepove, nego su, naprotiv, bile bez njih. Htio je da ga često podsjete na to da prilikom odlaska na onaj svijet sve nosimo u sebi, a ništa sa sobom, jer prava i vječna sreća je – u Gospodinu.

Ivan Smoljić, dipl.uč.; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh