Vijesti

SPORNI ZAKONSKI ČLANAK // Odluka suda: Poklič „Tako mi Bog pomogao” ne ugrožava ateiste i agnostike

Da je zazivanje Božje pomoći u skladu s člankom 49. stavka 3. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, odlučilo je sedmero sudaca, dok je dvoje bilo suprotnoga mišljenja…

Nakon punih osam godina, Ustavni je sud, pod predsjedanjem Miroslava Šeparovića, presudio da poklič „Tako mi Bog pomogao”, kojim završava zakletva koju izgovara novoizabrani predsjednik ili predsjednica države, ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularni karakter Republike Hrvatske.

Da je zazivanje Božje pomoći u skladu s člankom 49. stavka 3. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, odlučilo je sedmero sudaca, dok je dvoje bilo suprotnoga mišljenja.

Postupak utvrđivanja ustavnosti ‘pokliča’ pokrenut je 2009. godine

Pitanje ustavnosti izjave „Tako mi Bog pomogao”, pokrenuli su Damir Jelušić iz Kraljevice, koji je to napravio još 2009. godine, te Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić, obojica iz Zagreba, koji su ustavne tužbe podigli 2013. i 2014. godine. Jelušić, Hatzivelkos i Margetić u tužbama su upozorili kako je uvrštavanjem Boga u tekst svečane prisege povrijeđeno više temeljnih ustavnopravnih načela.

‘Nejednak’ položaj pred zakonom

Također, stoji u tužbama da su ateisti i agnostici koji su izabrani za predsjednika Republike Hrvatske prilikom polaganja prisege, zbog dijela koji ih obvezuje na zazivanje Božje pomoći iako ne vjeruju u Boga, bili dovedeni u nejednak položaj pred zakonom u odnosu na vjernike, jer ih se primorava da javno izgovaraju frazu „Tako mi Bog pomogao”, iako nisu vjernici.

Ustavni suci nisu takvog mišljenja.

Izvor:  Laudato.hr

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh