Duhovnost

SVEĆENIK OBJAŠNJAVA

Spolni nagon, požuda, ljubav… Koja je razlika? Tanka je granica između ljubavi i požude, a kako ju prepoznati – objašnjava don Damir Stojić

Spolni nagon, požuda, ljubav… koja je razlika?

Foto: Shutterstock

 

Don Damire, možete li mi objasniti koja je razlika između spolnog nagona, požude i (fizičke) ljubavi prema osobi suprotnog spola?

Lex

 

Dragi Lex,

Spolni nagon, kao i nagon za jelom, preživljavanjem i dr., utkan je u svako ljudsko biće. Sam po sebi moralno nije ni dobar ni loš, sve dok ga ne odredimo našom voljom i razumom. Primjerice, čovjek ima nagon za jelom i kad je gladan, boli ga trbuh. Tada čovjek, koristeći volju i razum, jede i to umjereno te na taj način pozitivno i dobro usmjerava svoj nagon. No ako nagon za jelom svaki put ispunjava prežderavajući se, to ga može dovesti do bolesti i u konačnici smrti. Ista je stvar sa spolnim nagonom. Normalno je da, kao muškarac, kada vidiš lijepu ženu, osjetiš privlačnost prema njoj, no ako ti, svojom voljom i razumom, siluješ tu ženu – činiš zlo. Ako maštaš o njoj na prljav način ili bilo što drugo, pretvarajući tu osobu u predmet tvoga užitka, tada se prepuštaš požudi i činiš grijeh.

Tema je teška, ali vrlo važna

Ako pak nagon usmjeriš tako da poštuješ osobu, da joj ostavljaš slobodu te da je ljubiš, a nikako je ne gledaš kao predmet svojega užitka, tada možemo govoriti o ljubavi. Ljudi su osobe, stvorene na sliku i priliku Božju i imaju kraljevsko dostojanstvo i nitko ne bi smio biti promatran kao predmet nečijeg užitka, već kao ljubljena i prihvaćena osoba. Isus kaže da tko pogleda s požudom, već je učinio preljub u srcu. Znam da je tema teška, ali je vrlo važna. Imaš u trećem dijelu Katekizma Katoličke Crkve dosta promišljanja i članaka o moralu, savjesti, strastima itd. Čitaj i razmatraj ako te to zanima. Teško je, ali vrlo dragocjeno. Neka te Duh Sveti prati na tvom životnom putu i neka ti prosvijetli srce i pamet da spoznaš Istinu.

 

Don Damir Stojić

Izvor: SPAS

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh