Vijesti

IZBAČEN IZ REDA

Splitskom fratru optuženom za silovanje papa Franjo zabranio rad u Crkvi i izbacio ga iz reda Sveti Otac Franjo je nakon što je primio izvješće od Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, također i onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup uime Crkve…

Splitskom fratru optuženom za silovanje papa Franjo zabranio rad u Crkvi i izbacio ga iz reda

Katolička agencija IKA javlja da je splitskom fratru Gracijanu Stipi Gašperovu, optuženom za silovanje, trajno zabranjeno slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, kojem fra Gracijano S. Gašperov pripada, objavila je priopćenje za javnost. Prenosimo ga u cijelosti:

„Sveti Otac Franjo je 28. lipnja, nakon što je primio izvješće od Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, također i onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup uime Crkve.

Dana 1. kolovoza ovaj je uručen dekret Gracijanu Stipi Gašperovu, koji je svojim potpisom potvrdio da ga prihvaća.”

Podsjetimo, protiv splitskog fratra se vodio crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. svibnja, a 14. svibnja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, koja je zaključke proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan. O tome smo pisali ovdje.

Papa Benedikt XVI. poduzeo je mnoge mjere kako bi se iz Crkve izbacili svećenici zlostavljači, naredio je da se postrože crkveni zakoni, potaknuo suradnju s lokalnim vlastima te je usvojio pristup „nulte tolerancije” prema zlostavljačima. Papa Franjo slijedi njegov primjer te vjerujemo da će Crkva napokon maknuti seksualne zlostavljače iz svojih redova.

O tome možete više čitati u tekstu: „Čileanski slučaj”: Žrtve zlostavljanja izrazile zadovoljstvo što su upoznale „prijateljsko lice Crkve”.

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh