Svjedočanstva

MATTHEW PERRY

SPAŠEN OD SIGURNE SMRTI Zvijezda serije ‘Prijatelji’ progovorio o susretu s Bogom: Bio sam u Njegovoj prisutnosti „Bog mi je pokazao djelić onoga što bi život mogao biti. Spasio me tog dana, i za sve dane, bez obzira na sve. Pretvorio me u tragatelja, ne samo za trijeznošću i istinom, nego i za Njim,” napisao je Perry u svojim memoarima

Foto: Screenshot

 

Zvijezda serije „Prijatelji”, Matthew Perry, koji nas je kada je prije nekoliko godina progovorio o svojoj višegodišnjoj, teškoj borbi s teškim drogama i alkoholom šokirao, sada, nakon dugog izbivanja iz javnog života svjedoči o putu ozdravljenja. Tri godine je čist, a za sve je zaslužan Bog kojem se obratio u iskrenoj molitvi, svjedoči u brojnim medijskim gostovanjima predstavljajući knjigu memoara koju je napisao: „Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing”.

Perry iza sebe ima uspješnu glumačku karijeru, ali kao i većina glumaca sa seta, ostaje najpoznatiji po ulozi Chandlera u hit seriji „Prijatelji”. Pred kamerama, u ulozi Binga bio je sarkastičan, šarmantan i uvijek spreman za dobar provod i šalu, ali iza kamere, u svom privatnom životu, živio je pakao ovisnosti.

„Do svoje 18. godine pio sam svaki dan. U to sam vrijeme pio s prijateljima, puno, a onda bih u 13:45 rekao ‘idem kući’ i jurio bih preko puta u dućan s alkoholnim pićima, kupim bocu votke i popijem onoliko koliko sam popio s ostalim dečkima te večeri”, priznao je Diane Sawyer u intervjuu za Nightline.

Intervencija Jennifer Aniston

Godinama se trudio sakriti svoju ovisnost; od prijatelja, obitelji i kolega. A onda se jednog dana suočio s kolegicom Jennifer Aniston…

„Zamislite koliko je to bilo strašno”, rekao je. „A ja sam rekao: ‘Kako? Mislio sam da to tako dobro skrivam.’ A ona je rekla, ‘Možemo to namirisati na tebi.’ Ipak, nisam mogao stati, jer je to ovisnost… Ali ona je bila ta koja je najviše posegnula.”

„Stvarno sam joj zahvalan na tome”, dodao je.

U svojim memoarima, Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing, Perry piše kako vjeruje da se nekoliko puta onesvijestio na setu jer se ne sjeća snimanja nekih scena. Priznaje da je u jednom trenutku uzimao čak 55 tableta Vicodina dnevno.

„Bio sam u mračnoj sobi, sastajao sam se samo s dilerima i bio potpuno sam, mjesecima”, rekao je.

Ovisnost mu je oduzela sve

Ovisnost mu je uzela zdravlje – istrunuo mu je gornji red zubi. Oduzela mu je novac – gotovo devet milijuna dolara u programima rehabilitacije i oporavka. I na kraju umalo mu je oduzela život.

Predoziranje opioidima dovelo je do pucanja debelog crijeva i produženog boravka u bolnici.

„Dali su mi dva posto šanse da preživim noć”, rekao je Perry. „Nisu mi to rekli, očito, jer zapravo nisam bio tamo, ali rekli su mojoj obitelji. I stavili su me na uređaj koji se zove ECMO. Pet je ljudi bilo na ECMO-u te noći, a ostalih četvero je umrlo, a ja sam nekako uspio.”

Prema Perryjevim memoarima, njegova ovisnost dovela ga je do 14 boravaka na rehabilitaciji, 15 operacija želuca i više od 60 pokušaja detoksikacije.

Iskrena molitva

Ali ništa se nije promijenilo za Perryja, sve dok nije doživio snažan susret s Bogom.

„’Bože, molim te, pomozi mi’, šapnuo sam. ‘Pokaži mi da si ovdje. Bože, molim te, pomozi mi’”, prepričava u svojim memoarima.

Nastavio je: „Dok sam klečao, svjetlost je polako postajala sve veća… dok nije postala toliko velika da je obuhvatila cijelu sobu… Što se događalo? I zašto sam se počeo osjećati bolje?”

„Počeo sam plakati”, objasnio je. „Mislim, stvarno sam počeo plakati – to drhtanje ramena, neka vrsta nekontroliranog plača. Nisam plakao jer sam bio tužan. Plakao sam jer sam se prvi put u životu osjećao dobro. Osjećao sam se sigurno, zbrinut. Desetljeća borbe s Bogom, i hrvanja sa životom, i tuge, sve je isprano tamo na koljenima, kao rijeka boli otišlo je u zaborav.”

„Bio sam u Božjoj prisutnosti. Siguran sam u to. I ovaj put sam molio za pravu stvar: pomoć”, rekao je Perry.

Perry smatra upravo taj susret s Bogom razlogom zašto je ostao trijezan sljedeće dvije godine.

„Bog mi je pokazao djelić onoga što bi život mogao biti. Spasio me tog dana, i za sve dane, bez obzira na sve. Pretvorio me u tragatelja, ne samo za trijeznošću i istinom, nego i za Njim,” napisao je Perry, prenosi Vjera.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh