Svijet

KULTURA SMRTI

Španjolska legalizirala eutanaziju Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias izjavila je da je ovime španjolsko društvo postalo „pravednije“

Foto: Pixabay

 

Španjolski parlament u četvrtak je donio zakon o eutanaziji.

Starije osobe „bolesne od teške i neizlječive bolesti“, a koje „fizički ili psihički konstantno i neizdrživo pate“ moći će zatražiti asistenciju za prekid života.

Pacijent će moći primiti eutanaziju pet tjedana nakon zahtjeva, ali i nakon što mu budu objašnjene alternative tom činu. Tijekom procesa barem četiri puta morat će potvrditi svoju volju za umiranjem prije samog izvršenja. Pomoć pri eutanaziji provodit će se u javnim i privatnim bolnicama, a također i u domovima pacijenata.

Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias izjavila je da je time španjolsko društvo postalo „pravednije“.

Zašto nemamo pravo drugome oduzeti život čak i onda kada smo „sigurni“ da je to u njegovu „najboljem interesu“ 

Stranka desnice Vox najavila je žalbu Ustavnom sudu.

Prije Španjolske, sličan zakon o eutanaziji donijele su Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Kanada te Novi Zeland, a u toj državi zakon će stupiti na snagu u studenome.

U Portugalu Ustavni sud odbacio zakon o eutanaziji

U susjednom Portugalu parlament je izglasao zakon o eutanaziji, ali ga je najviši sud u ponedjeljak odbacio.

Prema zakonu koji je parlament odobrio u siječnju, ljudima starijima od 18 godina bilo bi dopušteno zatražiti pomoć u umiranju ako su smrtno bolesni i pate od „trajne“ i „nepodnošljive“ boli – osim ako se smatra da nisu mentalno sposobni za donošenje takve odluke.

Preminuo Poljak kojeg su u bolnici u Engleskoj, po odluci suda, izgladnjivali do smrti 

Sudac Pedro Machete rekao je na konferenciji za novinare da je zakon protuustavan jer su neki dijelovi zakona predstavljali prijetnju načelu „nepovredivosti života“.

Book.hr

Izvor: agencije

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh