Duhovnost

KAKO ZNAŠ DA JE NEŠTO BOŽJA VOLJA?

Sotoni olakšavaš posao ako činiš ovako… Običavamo sami sebi govoriti da nam je Bog nešto rekao, a zapravo je samo riječ o našim dojmovima ili osjećajima, htijenjima ili strahovima...

Foto: Pixabay

 

Navještenje je odlična pouka koja nam može pomoći da spoznamo Božju volju. Mnogi od nas pitaju se koji je smisao i cilj našeg života. Što je Božja volja u tvojem životu? Je li bilo dana kad si upitao Boga: „Kako me misliš spasiti?“ A ako si čuo nekakav glas u sebi, jesi li možda posumnjao je li to stvarno bio Božji glas ili ti se možda samo pričinilo? Ili ti je to sam Sotona prišapnuo?

Imamo jedan život. Ako se loše u njemu snađemo, možemo ga protratiti, zabludjeti i niz godina osjećati tugu i besmisao.

Vidi konkretnu osobu i ponesen lijepim dojmom ili osjećajem, jednostavno, u sebi osjeti da je to prava osoba za njega. Ali nakon nekoliko godina taj muž ili žena za kojeg ili za koju je toliko molio, pokaže se egoistom, alkoholičarem, tiraninom

Zna se dogoditi da netko u crkvi moli za dobru ženu ili dobrog muža i jednog dana u svojem srcu čuje sljedeće riječi: „Ta će osoba biti tvoj muž!“ Ili: „Ona će biti tvoja žena!“ Potom na izlasku iz svetišta nailazi na nekoga tko u njemu odjednom budi divljenje. Vidi konkretnu osobu i ponesen lijepim dojmom ili osjećajem, jednostavno, u sebi osjeti da je to prava osoba za njega. Ali nakon nekoliko godina taj muž ili žena za kojeg ili za koju je toliko molio, pokaže se egoistom, alkoholičarem, tiraninom ili emocionalnim ucjenjivačem. Ili kao netko tko nikako ne može obuzdati svoju sklonost prijevari.

Pavao piše: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla.“

U takvoj se situaciji običavamo žaliti: „Zašto mi je Bog dao takvo grozno čudovište?“ Ali jeste li sigurni da je riječ o Bogu? Odakle si znao ili znala da je riječ o Bogu? Je li ti to potvrdila Biblija, tvoj duhovni vođa, jesi li do toga došao vlastitim razumom ili spletom okolnosti? Pavao piše: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla.“ Netko će reći: „Ali molio sam za dobru ženu / dobrog muža!“ A kad je Sotona dovodio Isusa u kušnju? Nije li to bilo tijekom molitve u pustinji ili u Getsemanskom vrtu?

…dovoljno je nekoliko lijepih osjećaja i dojmova i netko će upasti u zamku poput svinja iz gergezenskog kraja koje su upale u jezero, misleći da se vraćaju u raj

Najmanje smo na oprezu onda kad nam izgleda da smo najsigurniji. Sotona se ne mora odviše mučiti s osobama koje se vode svojim srcem, a ne Božjom riječju, dovoljno je nekoliko lijepih osjećaja i dojmova i netko će upasti u zamku poput svinja iz gergezenskog kraja koje su upale u jezero, misleći da se vraćaju u raj. Običavamo sami sebi govoriti da nam je Bog nešto rekao, a zapravo je samo riječ o našim dojmovima ili osjećajima, htijenjima ili strahovima. Odabiremo prema vlastitim osjećajima ili željama, a ne prema onom što nam govori zdrav razum ili poslušnost Bogu i njegovoj riječi.

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh