Aktualnosti

„DOBRI PASTIR“

Snimljen film o pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu U produkciji Udruge „Dr. Ante Starčević“ iz Tovarnika, nakon dugogodišnjeg rada završen je dokumentarni film „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića, posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu

Snimljen film o pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu

Foto: Laudato.hr

 

Scenarij filma temelji se na autentičnim iskazima svjedoka toga vremena. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi – fotografijama, slikama, dokumentima i filmskim zapisima. Arhivske snimke obuhvaćaju i lokacije u kojima je ovaj hrabri čovjek boravio i djelovao (Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok i Rijeka).

Fra Flavijan je rođen u Virovitici, 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je 29. lipnja 1952. godine zaređen u Zagrebu. 1962. godine dolazi u Borovo naselje s teškim zadatkom – da organizira vjerski život uglavnom radnika tvornice „Borovo“. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i sagraditi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U Ilok dolazi 1984. godine gdje dobiva službu župnika i gvardijana. U tom gradu aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se je u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj. Brinuo je i za duhovnu skrb starih i nemoćnih. U varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. preminuo.

Film će najprije biti predstavljen u gradovima i mjestima u kojima je djelovao pokojni fra Flavijan Šolc, a nakon toga i u drugim hrvatskim gradovima.

Izvor: Laudato.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh