Svjedočanstva

NICKY CRUZ

Snažna životna priča: „Najsretniji sam čovjek na svijetu jer su se po mojem svjedočanstvu toliki vratili Isusu” Nitko nije mogao stati na kraj ovom buntovniku, članu najzloglasnije bande New Yorka. No onda mu je tada mladi, žgoljavi propovjednik David Wilkerson pokazao ono što do tada nije nikada susreo: bezuvjetnu Ljubav…

Najsretniji sam čovjek na svijetu jer su se po mojem svjedočanstvu toliki vratili Isusu

„Čovjek može postati ovisan o seksu. Može postati ovisan o alkoholu. Može postati ovisan o različitim drogama. Ja sam bio ovisnik o mržnji i nasilju”, započinje svoju životnu priču Nicky Cruz, bivši vođa bande Mau Mau – najzloglasnije bande New Yorka.

Poput životinje

Ljudi su imali više nego dovoljno razloga bježati i sakrivati se kad bi se on pojavio na ulici.

„New York je poput džungle. U njemu vlada zakon džungle… tamo se ponašaš poput životinje”, prisjeća se Nicky. „A životinje ne znaju razlikovati između ispravnog i pogrešnog. Životinja mora ubiti drugu životinju da bi preživjela.”

Bol i nasilje nisu mu bili strani. Odrastao je u Puerto Ricu a tijekom cijelog djetinjstva roditelji su ga zlostavljali. Njegov ga je otac često zatvarao u golubarnik:

„Bacio bi me tamo golog a ja bih vrištao”, kaže. „Golubovi bi se preplašili i izgrebli me po cijelom tijelu.”

A Nickyjeva majka?

„Stalno me je tukla tako da bih izgubio svijest; iskreno govoreći, kada bih zgrabio nož i zario ga u tijelo, nisam osjećao bol…”

To nije bila samo okrutnost… Oni su bili opsjednuti!

„Osjećao sam se dobro kada bih nekoga povrijedio”

„Znam da sam začet u utrobi vještice”, kaže Nicky. Kult Sotone, seanse, žrtvovanje životinja… bili su uobičajeni dio života mojih roditelja.

„Mnogo sam puta vidio majku opsjednutu Sotonom”, prisjeća se Nicky. „Kada je bila pod njegovim utjecajem, jela je sve redom. Otac također. Sva ta žrtvovanja životinja, sva ta krv, krv koju su dijelili među sobom i taj odvratan miris, te duh koji se objavljivao… to je bilo zastrašujuće.”

Zbog svega toga, kada se je uputio na ulice New Yorka, Nicky je bio neosjetljiv čovjek pun mržnje, bez ljubavi.

„Želio sam raditi drugima ono što je moja majka radila meni”, kaže Nicky. „Osjećao sam se dobro kada bih nekoga povrijedio.”

Ali kada bi bio sam u svom tijesnom stanu, nije se osjećao dobro.

„Kada bih ostao sam, samoća bi mi se uvukla u grudi i izjedala me. A ja sam bio nemiran, borio sam se; osjećao sam se potpuno izgubljenim. Kad živiš takvim načinom života, možeš doživjeti najviše 20 godina. Tada sam već imao 19; još godinu dana i bio bih mrtav.”

Samo su dvije osobe vidjele u kakvom je beznadnom stanju Nickyjevo srce.

Nada

Prvi je bio psiholog.

„Pet mi je puta rekao: ‘Nicky, u tvom životu postoji tamna strana do koje nitko ne može doprijeti. Nicky, tvoj život vodi ravno prema zatvoru, električnoj stolici i paklu. Za tebe nema nade.’”

Druga je osoba bio pastor David Wilkerson. On je riskirao svoj život kako bi Nickyju dao do znanja da nada postoji.

„Kad sam ga čuo kako mi govori: ‘Bog ima snagu promijeniti tvoj život’, počeo sam ga glasno proklinjati”, kaže Nicky. „Pljuvao sam mu u lice i udarao ga. Rekao sam mu: ‘Ne vjerujem u to što govoriš, gubi se odavde’.”

Nicky nije očekivao da će čuti ono što mu je Wilkerson zatim odgovorio:

„Možeš me izrezati u tisuću komada i baciti ih na ulicu, ali svaki će te od njih i dalje voljeti.”

Nicky kaže: „To me je ‘načelo’, zaista je ‘načelo’ moj mozak i moje srce. Počeo sam se preispitivati; dva tjedna nisam mogao spavati; stalno sam razmišljao o ljubavi.”

Predanje

Nicky i njegova banda pojavili su se na jednom od okupljanja koja je organizirao Wilkerson. Jedan po jedan, redom su predali svoje živote Kristu. Na Nickyja je presudan dojam ostavilo Isusovo raspinjanje i smrt na križu.

„Gušio sam se u svojoj boli, borio sam se da zadržim suze, ali one su svejedno počele teći, najprije polako, a onda nekontrolirano; borio sam se, a onda sam se predao”, kaže Nicky. „Dopustio sam Isusu da me zagrli, pustio sam da mi glava počine na njegovim prsima. Rekao sam da mi je žao i neka mi oprosti. Tada sam prvi put nekome rekao: „Volim te”.

Ljubav koju je Nicky dobio zauzvrat u potpunosti je izmijenila njegov život.

„Kad sam otvorio oči, imao sam novo srce. Bio sam nanovo rođen. Postao sam dijete Božje.”

Najsretniji sam čovjek na svijetu jer su se po mojem svjedočanstvu toliki vratili Isusu

Istinska sreća

Nicky je izašao iz bande. Upisao se je u biblijsku školu i upoznao Gloriju. Vjenčali su se i preselili u New York City, gdje su pokrenuli program „Teen Challenge” koji pomaže problematičnim tinejdžerima. Nicky sa suprugom ima četiri kćeri, vodi udrugu „Nicky Cruz Ministries”, putuje svijetom i svjedoči o svojem životnom iskustvu.

„Najsretniji sam čovjek na svijetu jer su se po mojem svjedočanstvu toliki vratili Isusu”, kaže Nicky. „No, najveći uspjeh mog života je ipak to što sam k Isusu uspio dovesti svoju majku, oca i brata.”

Nicky je donio odluku i oprostio svojim roditeljima te je njih molio da oproste njemu. O tome je pisao u svojoj knjizi „Soul Obsession” (Opsjednutost duše).

„Kada iskusiš da ti je oprošteno, i kad sâm oprostiš, tada taj tamni oblak nestane”, kaže. „I tada imaš izravan pristup Isusovu srcu.”

„Možeš učiniti isto što sam i ja učinio”

Nekada „životinja” ispunjena mržnjom, danas čovjek koji ljubi svaku dušu. Da sada sretneš Nickyja na ulici, sigurno ne bi pobjegao od njega. Nasuprot, potrčao bi k njemu, a on bi ti možda rekao:

„Možeš uzeti svu tu bol, povrijeđenost i odbačenost i učiniti isto što sam i ja učinio: predaj to Kristu i bit ćeš puno sretniji/sretnija!”

Izvor: CBN.com, autor: Zsa Zsa Palagyi.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh