Vijesti

VELIKA PROMJENA U KATEKIZMU

Smrtna kazna sada i službeno nedopustiva u svim okolnostima Papa Franjo odobrio je promjenu članka 2267 Katekizma Katoličke Crkve o smrtnoj kazni…

Smrtna kazna sada i službeno nedopustiva u svim okolnostima

Smrtna kazna predstavlja krajnju i najstrožu kaznu koja je danas predviđena u određenim pravnim sustavima.

Ova se kazna razvila iz tzv. krvne osvete, koja je prije nekoliko tisuća godina bila nepisano pravilo u zajednicama i plemenima. Ona je dopuštala i omogućavala rodbini ubijene žrtve da se osvete počinitelju i njegovu plemenu. To je često vodilo do beskonačnih svađa između plemena i čak istrebljenja čitavih plemenskih zajednica.

U današnje vrijeme raste broj zemalja koje ukidaju smrtnu kaznu, što potiče njezino potpuno ukidanje.

U svijetu postoji tek nekoliko država sa značajnom katoličkom populacijom u kojima je smrtna kazna još uvijek legalna. Najveća među njima je Amerika, u kojoj živi 72 milijuna katolika. Od zemalja koje još uvijek dopuštaju smrtnu kaznu, pretežno katoličke su samo Kuba, Uganda i Kongo.

Papa je odobrio promjenu članka Katekizma o smrtnoj kazni

„Moramo napraviti sve kako bismo okončali praksu smrtne kazne”

Poznato je da se papa Franjo već dulje zalaže za ukidanje smrtne kazne, o čemu je govorio još 2015. na sjednici američkog Kongresa:

„Uvjerenje o svetosti života uči nas da moramo napraviti sve kako bismo okončali praksu smrtne kazne”.

Tri godine kasnije, prošlog četvrtka, Papa je, u ime Katoličke crkve, službeno zabranio smrtnu kaznu, proglasivši je nedopustivom u svim okolnostima.

Papa je, dakle, odobrio promjenu 2267. članka KKC-a o smrtnoj kazni, koji je do sada dopuštao smrtnu kaznu u slučaju da je to jedini način obrane ljudskog života.

Često stradaju osobe za koje se kasnije dokaže da su bile nedužne

U današnje vrijeme izraženija je svijest da osoba ne gubi dostojanstvo ni kada je počinila najteže zločine, a novo je i razumijevanje značenja kaznenih sankcija od strane države te su iznađena nova učinkovitija rješenja izdržavanja zatvorske kazne koja jamče zaštitu građana. Zbog toga mnogi smatraju da smrtna kazna treba postati stvar prošlosti, ali postoji i mnogo neistomišljenika te je Papina odluka pokrenula lavinu negativnih komentara, posebno u Americi.

Konačno, imajmo na umu i činjenicu koju gotovo svi zanemaruju, a to je da od smrtne kazne često stradaju osobe za koje se kasnije dokaže da su bile nedužne, a nakon nje povratka nema.

Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh