Duhovnost

PATER AUGUSTYN PELANOWSKI

Smisao postojanja na ovom svijetu Smisao postojanja na ovom svijetu je pomaganje drugomu čovjeku u otkrivanju cilja života

Smisao postojanja na ovom svijetu

Smisao ovog svijeta je da ne treba u njemu tražiti smisao. Život ne ovisi o produživanju bivanja na ovom planetu u beskonačnost, nego o prihvaćanju Božjeg prijedloga o drugom obliku toga istog postojanja. Pritom, naravno, mislim na obećanje uskrsnuća. Realizacija samog sebe na ovom svijetu, sa sviješću o neminovnosti sudbine, odnosno neizbježnosti raspada, podsjeća na gradnju kuće koja će se ionako srušiti. Koji je onda smisao ovog života?

Pronaći drugi život! To nam obećava Isus. Zar samo obećava? On ga daje na skriven, duhovan način. Kraljevstvo je skriveno unutar ovog svijeta, poput duše u tijelu, poput misli u glavi, poput smisla u riječima, poput mirisa u cvijeću, poput okusa u voću. Naša egzistencijalna situacija može se povezati s brodolomom, iz kojeg se treba spasiti, hvatajući se za komad drva bačena s neba poput pojasa za spašavanje, križa.

I mi sami neprestano osjećamo ogromnu potrebu stalna propitivanja svojega životnog poziva – otkrivanja smisla i vrijednosti postojanja. Povezanost, i to najtješnja povezanost s Bogom i bližnjima daju vrijednost ljudskomu životu. Bog objašnjava cilj života, a pomaganje drugomu čovjeku u otkrivanju tog cilja smisao je postojanja na ovom svijetu – upravo tako su prvi Isusovi učenici gradili svoj životni poziv i bili spremni za te vrijednosti umrijeti. I samo na osnovi tih otkrića shvaćam fragment evanđelja koji govori o pozivu prvih apostola – tada sveza bliskosti između Isusa i njih te sveza između njih međusobno postaje vidljiva. Ipak se ne radi samo o povezanosti, već i o cilju, o putovanju, čiji kraj je život u Bogu nakon ovoga pokvarenog svijeta. Petar i Andrija odbacuju sve, ali snažno se vežu uz Isusa, koji im daje novi cilj i produbljuju međusoban odnos.

Petar i Andrija su bacali svoju mrežu iz dana u dan, zasigurno i noću, ali od toga nisu imali puno koristi. Kad se Isus pojavio na obali jezera, njihovu životu je dao novu perspektivu, potpuno nov smisao. I to ih je uzdiglo. Bacio im je riječi, koje su, istina, pomrsile njihove osobne planove, ali su se pokazale spasom iz beznadna postojanja usmjerenog isključivo prema punjenju želudca. Samo Bog može dati novo značenje ljudskomu postojanju. Samo Bog život čini uzbudljivim i fascinantnim, vrijednim da od ovih stopa ostavimo sve što je dosada bilo. Petar je rijetko imao obilne ulove, kao što mi rijetko dobivamo ono što želimo ili ono što smo si zacrtali. Na mnogo mjesta čitamo da je Petar postizao, suvremenim jezikom govoreći, velik poslovan uspjeh kad se Isus pojavio na obali ili u njegovu čamcu. Ali Gospodin ga je uvijek odvajao od prolaznih uspjeha. Zahvaljujući Isusu, njegovoj prisutnosti kod naših mreža, čak najprizemljeniji život može biti ispunjen. Njemu se radi o nečem većem od puka zadovoljavanja gladi ili financijske stabilnosti. Želi za čovjeka učiniti nešto mnogo bolje. Osobni poslovni uspjeh nije jednako važan kao poklanjanje drugima vječnog života u Kristu. Premda se je Isus pobrinuo i za Petrov obilan ulov riba. (…)

Iz knjige „Nema više vremena” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi „Nema više vremena!“

„…u posljednje vrijeme sve je više filmova katastrofe i može biti da suvremeni redatelji nešto predosjećaju, a ne da samo izmišljaju.”

Pomognimo sebi i drugima ispovjediti se, jer vremena je malo. Pomogni sebi i drugima preobratiti se.

Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje,
kako ga neki sporim smatraju,
nego je strpljiv prema vama
jer neće da tko propadne,
nego hoće da svi prispiju k obraćenju.
Kao tat će doći dan Gospodnji
u koji će nebesa trijeskom uminuti…
(2 Pt 3, 9 – 10)

Ulomak iz knjige

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh