Duhovnost

SLUŽITI U ‘PROROČKOM DUHU’ // Što je proročki duh?

Foto: Shutterstock

 

Što uopće znači riječ „proročki“? Što znači živjeti u proročkom duhu? Kave to veze ima s ‘proricanjem budućnosti’, i ima li uopće?

Spoznaja vs. proročki duh

Uzmimo na početku jedan primjer. Jedna osoba moli za vas po daru spoznaje. Ona može dobiti riječ za vaš život koja može biti točna, ali ona ujedno ne mora biti i proročka. Kako je to moguće?

Mi smo ljudi značenje riječ „proročki“ sveli samo na ‘proricanje budućnosti’, što je vrlo daleko od biblijske istine. Riječ spoznaje i proročki duh mogu djelovati zajedno, ali to su dvije različite stvari. U Otkrivenju (19, 10) piše da je „proročki duh, zapravo, svjedočanstvo Isusovo“. To je jedini redak u cijeloj Bibliji koji nam daje točnu definiciju proročkog duha, jedan jedini.

Što je „svjedočanstvo Isusovo?“

Ja znam koje je moje osobno svjedočanstvo i kada bih vas pitala koje je vaše, na to biste sigurno znali odgovor. Primjerice: odgajan sam u obitelji koja nije poznavala Boga, na noge me zapravo podigla samo majka, jer je otac rijetko bio kod kuće, stalno je radio, nisam bio neki uspješan učenik…. Sa 14 godina upao sam u krivo društvo, već sa 16 probao sam drogu, a s 18 sam se čak pokušao i ubiti. Sa 19 sam godina upoznao Isusa na jednom susretu, osjetio sam da sam spašen od svih svojih grijeha, da On nije odustao od mene i da me i dalje ljubi. Otada se moj život promijenio u potpunosti. Tako bi to nekako bilo…

A sad, ako bismo se pitali što bi Isus odgovorio na pitanje koje je njegovo svjedočanstvo, koji bi bio odgovor? Što bi On mogao reći? Znate, odgojila me samohrana majka, nisam baš imao oca, sa 13 sam se upitao koja je svrha mog života… To sigurno ne bi bila njegova priča. To nije njegovo svjedočanstvo, ali zato nemojte odmah pomisliti da ga nema. Baš naprotiv, budite sigurni da Isus ima svoje svjedočanstvo.

Koje je onda njegovo svjedočanstvo?

Odgovor leži u još jednom pitanju. U kojem je trenutku svjedočanstvo ključno? U sudnici, kada se nekome sudi za kazneno djelo. Zašto sud sluša svjedočanstva svjedoka? Zato što je svjedok osoba koja je vidjela nešto, što ostatak sudnice nije vidio.

Isus ima svjedočanstvo, On je svjedok. Što je On vidio, a mi nismo? Sada dolazimo do konačnog odgovora. Što, točnije – koga je to On vidio? ISUS JE VIDIO OCA. On je došao na svijet iz jednog razloga, SAMO zbog jednog razloga. Da nam pokaže kakav je OTAC. O tome nam svjedoče skoro sva prva poglavlja novozavjetnih knjiga (Ef, Fil, Iv, Otk).

Sve što je činio, činio je da objavi Očevu osobnost. Kada kažemo, na primjer, da je došao izliječiti bolesne – u redu, to je točno, ali time nam je samo pokazao da je Otac onaj koji liječi.

Dakle, dobili smo odgovor s početka teksta. „Svjedočanstvo Isusovo“ sve je što Isus govori, čini ili objavljuje o Ocu. Zato je proroštvo jednostavno. To nije neka dubokoumna duhovna stvar. To je sve ono što Isus objavljuje o Ocu. Pavao kaže: „Ja želim da svi prorokujete!“ Zapravo nam govori: „Ja želim da svi poznajete Oca!“.

Svi smo pozvani djelovati u proročkom duhu

Svi smo pozvani djelovati u tom ‘proročkom duhu’, što ne znači da ćemo odmah svi biti ‘proroci’, u smislu da ćemo imati objave za druge ili nešto slično tome.

Razlika između osobe koja služi Bogu u proročkom duhu i osobe koja ne služi u tom duhu je vječnost. Proročka je služba ona koja će trajati, jer je usmjerena na Oca, a ne na sebe, svoju slavu, promociju. Ona druga samo je trenutna i nakon nekog vremena samo će splasnuti i ugasiti se.

Perspektiva vječnosti

Vječnost je perspektiva koju bismo trebali zadržati u sadašnjem trenutku. To ne znači da bismo trebali ignorirati sadašnji trenutak kao takav, nego baš suprotno. Živim sadašnji trenutak – jesam li svjestan da me vodi u vječni život?

Perspektiva vječnosti svakog vjernika nije služba, nije polaganje ruku niti evangelizacija… Perspektiva vječnosti ono je što ću činiti milijunima godina nakon ovog života, a to je SLAVLJENJE Boga pred njegovim tronom govoreći mu ono što On već ionako zna o sebi.

Gospodin podiže one koji će mu služiti u proročkom duhu, one koji će ga poznavati. On i danas pita: „Koga da pošaljem?“ Želiš li mijenjati svijet? Uđi u proročki duh, upoznaj Oca! Neka to bude svrha tvog života. Neka tvoja neprestana težnja bude samo jedna – vječnost.

Najčitanije

Na vrh