Osobni razvoj

KAKO MOLITI ZA SVOJU ODRASLU DJECU

Slavljenje liječi um, emocije i stavove Moramo moliti Gospodina da i nas same i našu odraslu djecu, oslobodi svih krivih stavova i pomogne nam svoje živote sagledati iz Njegove perspektive.

Slavljenje liječi um, emocije i stavove

Foto: Eho projekt (fotografija s Eho konferencije 2017. – Bog je ljubav)

 

Postoje još brojne druge negativne emocije kojima je potreban iscjeliteljski dodir Božji, kao što su: beznađe, nesigurnost, zbunjenost, dvojba, depresija i usamljenost. Zamolite Gospodina neka Vam otkrije sve negativne emocije ili krive stavove Vašega odraslog djeteta i molite da bude oslobođeno od njih.

Slavljenje liječi um, emocije, i stavove

Jedna od najsnažnijih stvari što ih u svojemu životu možemo učiniti kako bismo se oslobodili negativnih emocija, uznemirena uma i krivih stavova jest hvaliti i slaviti Boga. Što god da se događalo u našemu životu ili životima naše odrasle djece, Bog je uvijek dostojan naše slave. Slavljenjem Ga dozivamo da Svojom prisutnošću kraljuje među nama. Božja, pak, prisutnost, donosi preobrazbu.

Važno je sjećati se dobrih stvari koje je Bog učinio u našemu životu te i našu odraslu djecu podsjećati na njih. To će im pomoći povezati se s dobrotom Božjom i o njoj promišljati

Važno je sjećati se dobrih stvari koje je Bog učinio u našemu životu te i našu odraslu djecu podsjećati na njih. To će im pomoći povezati se s dobrotom Božjom i o njoj promišljati. U knjizi o Esteri piše da su Židovi odlučili da će se redovito sjećati da su porazili svoje neprijatelje i slaviti to: „Te dane valja slaviti i njih se sjećati od pokoljenja do pokoljenja u svakoj obitelji (…) ne smiju iščeznuti ispred Židova, ni spomen na njih biti izbrisan iz njihova roda” (Estera 9,28, kurziv autoričin). Mi, koji smo roditelji odrasle djece, trebamo činiti isto. Valja nam otvoreno slaviti i hvaliti Boga za velike stvari koje je učinio u našemu životu. „Naraštaj naraštaju kazuje djela tvoja i silu tvoju naviješta” (Psalam 145,4). Moramo im reći da nas je Bog oslobodio od Neprijatelja našega srca i duše te da to isto može učiniti i za njih.

Uz to, uputno je svojoj odrasloj djeci govoriti o posljedicama grijeha u životima ljudi, kada za to vidite primjere u svijetu. Upravo je tako Bog progovorio po Joelu riječima: „Recite ovo svojim sinovima, vaši sinovi svojim sinovima, a njihovi sinovi potonjem koljenu” (Joel 1,3). Trebaju znati da ih grijeh otvara napadima Neprijateljevim. No podsjetite ih i na Božja obećanja u Njegovoj Riječi kada se odvratimo od grijeha, da bismo pronašli ozdravljenje i bili obnovljeni. Prenosite Riječ Božju svojoj odrasloj djeci kada god možete. Ako su zabrinuta, recite im kako neće uspjeti oružje protiv njih skovano budu li živjela po zakonu Gospodnjem (Izaija 54,17).

Negativne misli, emocije i stavovi mogu biti Neprijateljev plan uništenja neke osobe, izazivanjem duševnih muka koje su veoma stvarne i ozbiljne

Možda više nemate autoritet nad svojom djecom, ali zato imate vlast nad svom silom Neprijateljevom. Negativne misli, emocije i stavovi mogu biti Neprijateljev plan uništenja neke osobe, izazivanjem duševnih muka koje su veoma stvarne i ozbiljne. Osoba jednako tako može sama pozvati Neprijatelja vlastitim neposluhom i buntovništvom. Buntovništvo započinje kao negativan stav koji nikada nije bio ispravljen. Sve se više utvrđuje ako mu se neprestano daje prostora u svojemu životu. Biblija kaže da je buntovništvo (nepokornost) „kao grijeh čaranja“ (usp. Prva knjiga o Samuelu 15,23). Buntovništvo, odnosno, nepokornost put je k osobnoj propasti. Ispravan je stav u potpunosti od njega slobodan. Molite da se Vaše odraslo dijete odupre buntovnu (nepokornu) stavu te umjesto toga razvije stav hvaljenja i slavljenja.

Podsjećajte ih da…

Imajte na umu da je Bog u nama daleko veći od Neprijatelja i njegovih planova. „Vi ste, dječice, od Boga i pobijedili ste ih jer je moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu“ (Prva Ivanova poslanica 4,4, kurziv autoričin). Uvijek trebamo svoju odraslu djecu podsjećati na to i moliti da se ta istina ukorijeni u njihovu srcu. Podsjećajte ih da jer su vjernici, imaju „misao Kristovu“ (usp. Prva poslanica Korinćanima 2,16). Molite da ne pristanu ni na što manje od toga.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ autorice Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh