Evangelizacija

JOSIP LONČAR

Slaveći Euharistiju sudjelujemo u Isusovoj žrtvi koja se već dogodila. Kako si to predočiti? Kad na Svetoj Misi prikazujemo njegovu žrtvu Ocu, trebamo biti svjesni da se to prikazivanje događa izvan ograničenosti vremena

Slaveći Euharistiju sudjelujemo u Isusovoj žrtvi koja se već dogodila. Kako si to predočiti?

Foto: Unsplash

 

Euharistija je sredstvo koje je Isus ustanovio kako bi nam omogućio da i mi mnogo puta, na duhovan, sakramentalan način, stvarno sudjelujemo u njegovoj žrtvi koja se je dogodila samo jednom. Dakle, kao što su Adam i starozavjetni ljudi mogli žrtvovanjem životinja participirati u Isusovoj žrtvi mnogo puta unaprijed, prije nego što se je stvarno dogodila, tako mi možemo u toj istoj žrtvi participirati mnogo puta slaveći Euharistiju nakon što se je stvarno dogodila.

…Zato je sve ono što smo Isusu predavali, i što ćemo mu još predavati da ponese i uzme na sebe, Isus zaista već uzeo i ponio (Iz 53,4-6)

Kako si to možemo predočiti? Kad je Isus umirao na križu, Otac je gledao cijelu povijest čovječanstva. Gledao je i tebe i mene i vidio svako prikazivanje Isusove muke. Iako misnu žrtvu tijekom svog života prikazujemo mnogo puta i na različite nakane, on je sva naša prikazivanja vidio već tada – u trenutku Isusove muke i smrti. Zato je sve ono što smo Isusu predavali, i što ćemo mu još predavati da ponese i uzme na sebe, Isus zaista već uzeo i ponio (Iz 53,4-6). Kad na Svetoj Misi prikazujemo njegovu žrtvu Ocu, trebamo biti svjesni da se to prikazivanje događa izvan ograničenosti vremena.

On želi da svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem i na taj način dopunjamo ono što nedostaje njegovoj žrtvi…

Nebeski Otac od nas očekuje da mu prikazujemo Isusovu žrtvu i tako primamo njegovo otkupljenje, ali i posredujemo ga drugima. Isus želi da prikazivanjem njegove žrtve prihvatimo njegovu ljubav i postignemo što više duhovnih i vremenitih dobara za sebe i za druge, te želi da mu u Euharistiji uzvratimo ljubav s križa. On želi da svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem i na taj način dopunjamo ono što nedostaje njegovoj žrtvi – a jedino što njegovoj savršenoj žrtvi nedostaje jest to da u njoj sudjelujemo djelatno i plodonosno i da je posredujemo drugima (Kol 1,24).

Ulomak iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh