Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome… O čemu razmišljamo kad molimo ovu molitvu?

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome...

Foto: Shutterstock


 

Otkrijmo smisao

Gotovo svaka molitva traži da joj dodamo naš osobni smisao jer Bog želi da se poistovjećujemo s riječima koje izgovaramo, želi da molitvene riječi ne izlaze samo iz usta već i iz razuma i iz srca.

Kad govorimo: „Slava Ocu…“, tada ili dajemo Bogu slavu ili želimo da Bog bude proslavljen.

Svatko od nas ima svoj pojam slavljenja. Netko pod slavljenjem misli na pjevanje slavljeničkih pjesama, netko na izricanje raznih hvalospjeva, netko na ono oduševljenje Bogom kad nam ispuni molitvu…

Kad kažemo: „…kako bijaše na početku, tako i sada…“, tada mislimo na određeni početak s kojim želimo usporediti sadašnji trenutak. Tako većina vjernika: „…kako bijaše na početku…“ smješta u vrijeme postanka svijeta i pita se kako spojiti postanak svijeta sa sadašnjim trenutkom. I sâm sam godinama tako razmišljao. A onda me je Duh Sveti, dok sam molio za jednu osobu koju su liječnici bili otpisali, sasvim jasno nadahnuo da svim srcem molim molitvu Slava Ocu.

Kad sam došao do „…kako bijaše na početku…“, iznenada sam počeo razmišljati o prvoj Crkvi, o silnim čudesima i obraćenjima koja su se događala nakon izljeva Duha na Pedesetnicu. Tada sam ovu molitvu – nakon što sam ju godinama izgovarao bez puno razmišljanja – prvi put izmolio svim srcem.

Crkva danas treba apostole koji su zadržali vanjski oblik pobožnosti i nisu se odrekli sile evanđelja (sile Duha Svetoga), apostole koji vjeruju u ozdravljenja i čudesa. Bez sile Duha Svetoga, bez ozdravljenja, čudesa i znakova Crkva neće uspješno evangelizirati

Crkvi i svijetu silno treba da se vrati na svoje početke, da se vrati u vrijeme Djela apostolskih kada je Crkva surađivala s Duhom Svetim, kada je obilovala karizmama, kada su vjernici zaista ljubili jedni druge onako kako nas je Isus ljubio. A svi znamo kako nas je on ljubio, svi znamo kako bolesnicima nije govorio neka strpljivo nose svoje križeve, već je ozdravio sve koji su došli k njemu. Svi znamo da su isto to činili i vjernici prve Crkve.

Crkva danas treba apostole koji će evangelizirati, kojima će spasenje nevjernika biti važnije od bilo čega drugoga; apostole koji zbog situacije u kojoj se danas nalazimo, neće neminovno sami odlaziti kod nevjernika, ali će se zato potruditi da to čine drugi u njihovo ime. Crkva danas treba apostole koji su zadržali vanjski oblik pobožnosti i nisu se odrekli sile evanđelja (sile Duha Svetoga), apostole koji vjeruju u ozdravljenja i čudesa. Bez sile Duha Svetoga, bez ozdravljenja, čudesa i znakova Crkva neće uspješno evangelizirati.

Zato nemojmo više olako moliti Slava Ocu, već u tu molitvu uključimo naše biskupe i naše svećenike, uključimo sve ljude dobre volje kako bi Gospodin ponovno izlio svoga Duha na svoju Crkvu…

Trebaju nam apostoli i svećenici koji neće javno govoriti kako njima ne trebaju čudesa da bi vjerovali. Apostolima i svećenicima su danas čudesa potrebnija nego ikad, potrebna su im jer u njihovim biskupijama i župama (pogotovo u Zapadnoj Europi) ogroman postotak katolika ne ide u crkvu, ne moli, ne čita Sveto pismo i ne umire izmiren s Bogom; ima mnoštvo ljudi koji nisu kršteni, a mnoge od njih nitko niti ne pokušava evangelizirati.

Zato nemojmo više olako moliti Slava Ocu, već u tu molitvu uključimo naše biskupe i naše svećenike, uključimo sve ljude dobre volje kako bi Gospodin ponovno izlio svoga Duha na svoju Crkvu, kako bismo vjerovali u njegovu silu i kako bismo uspješno sudjelovali u izgradnji Crkve.

Nitko od nas nije ni izdaleka svjedok svoje vjere kakav bi mogao biti i zato neka nitko ni na koga ne pokazuje prstom.

Molimo da se Gospodin opet proslavi na način na koji se proslavio u počecima Crkve.

Neka se opet dogodi proslava Oca, Sina i Duha Svetoga! Neka opet bude kao što je bilo na početku, kao što je bilo u počecima Crkve kad je Crkva smjelo naviještala riječ ne bojeći se nikakvih progonstava, kad si ti, Gospodine, čudesnim znacima i ozdravljenjima potvrđivao riječ koju su tvoji sluge izgovarali. I neka tako bude dokle god ti, Isuse, ponovno ne dođeš u svojoj slavi, dokle god bude ijednog nevjernika koji bi se mogao spasiti kad bi mu netko posvjedočio tvoju ljubav. Amen.

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh