Duhovnost

Slava Duhu Svetomu

Slava Duhu Svetom book evangelizacija

Vjeruješ u Boga, Oca Svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje… Često moliš molitvu Gospodnju, Oče naš. Dobro poznaješ osobu Isusa Krista, Sina Božjega Jedinorođenoga; Njegovo začeće, rođenje, naučavanje, muku, smrt i uskrsnuće. A što znaš o Duhu Svetomu? Moliš li se Njemu? Slušaš li Njega? Sjećaš li se što Riječ Božja govori o Njemu? Znaš li ijednu pjesmu Njemu u čast? Ili barem neku molitvu?
Rado smo i s veseljem pripremili ovu pobožnost, s velikom nadom da ćeš nam se pridružiti u štovanju i ljubavi prema Duhu Svetomu, bez kojega nemamo, ne možemo i ne znamo ništa o Bogu, čovjeku i svijetu; o grijehu i milosti, o Vječnosti.

Mala krunica Duhu Svetomu

Jednostavna je i lijepa molitva, osmišljena od kapucina, fra Johna-Marie Finigana, gorljivog apostola pobožnosti Trećoj Božanskoj Osobi. Odobrena je 1900. od Svete Stolice, s nakanom obnove Crkve i svijeta. Posebno je pogodna kao molitva prije važnih događaja i odluka, u prijelomnim trenucima života i u duhovnim borbama. Sastavljena je od sedam zrnaca, u pet otajstava.
Otajstva za tiho i kratko razmatranje:

 1. U Blaženoj Djevici Mariji začet je Isus po Duhu Svetomu (Lk 1, 35)
 2. Duh Sveti silazi na Isusa tijekom krštenja u Jordanu (Mt 3, 16)
 3. Duh Sveti odvodi Isusa u pustinju (Lk 4, 1)
 4. Duh Sveti silazi na Crkvu – Isusove učenike (Dj 2, 2)
 5. Duh Sveti djeluje u duši pravednika (1 Kor 3, 16)

Nakon svakog otajstva, na malim zrnima, sedam puta:
Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika;
– I zapali u nama oganj ljubavi svoje!

Na velika zrna, jednom:
Pošalji Duha svojega, Gospodine;
– I obnovi lice zemlje!
Pomolimo se: Bože, koji si svjetlom Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u istom Duhu, što je pravo mislimo i Njegovoj se utjesi vazda radujemo, po Kristu, Gospodinu našemu, amen.

Na kraju:
Triput: Slava Ocu…
Marijo, Majko Crkve, moli za nas!

Tajna svetosti

„Na kraju života otkrivam vam tajnu čovjekove sreće: pobrinite se svaki dan, da sve oko vas zaustavite na samo pet minuta! Zamislite se! Kršteni ste, stoga ste hram Duha Svetoga. Obratite se Njemu koji je u vama i recite:

O Duše Sveti, dušo moje duše, klanjam Ti se i molim Te; prosvijetli me, vodi me, jačaj me, tješi me! Kaži mi što trebam činiti; daj mi svoj nalog! Obećavam Ti, da ću se podložiti svemu što Ti želiš od mene i prihvatiti sve što Ti dozvoliš da me snađe. Daj mi samo milost, da spoznam i vršim Tvoju volju! Amen.

Tako molite i vidjet ćete kako ćete biti i u teškoćama puni mira.
POVEZANOST S DUHOM SVETIM JE TAJNA SVETOSTI.“
(Kardinal Michel Mercier)

Bl. Mirjam od Raspetoga Isusa (1848-1878.) arapska karmelićanka, mističarka i stigmatičarka, živjela je posebnu pobožnost Duhu Svetomu. Jednom joj je prilikom Isus rekao: “Ako me želiš naći, poznavati i poći za mnom, zazovi Svetoga Duha, Onoga koji je rasvijetlio moje učenike i koji rasvjetljuje sve narode što Ga zazivaju u molitvi. Uistinu, kažem vam: tko god zazove Duha Svetoga, tražit će me, naći će me i doći će k meni, po Njemu. Nježna će biti njegova savjest, poput poljskog cvijeća; ako onaj što moli bude roditelj, u njihovoj će obitelji zavladati mir; u njihovim će srcima biti mir u ovom i u budućem životu. Vruće želim da razglasiš, da će svi svećenici, koji bi jednom mjesečno slavili sv. Misu na čast Duha Svetoga, time proslaviti Njega, a svi vjernici koji će Ga prisutni u sv. Misi tako častiti, biti će zauzvrat počašćeni od Duha Svetoga; u njihovim će dušama vladati mir i duše im ne će umrijeti u tami. Traže se razne nove pobožnosti, a zaboravlja se tako važna pobožnost Duhu Svetomu. Zato su mnogi u zabludi i muci, nemaju spokoja i svjetla. Ne zaziva se Duh Sveti, kako bi trebao biti zazivan!“
Isus joj predaje ove zazive:

Često molimo ovu molitvu:
Duše Sveti, nadahni me. Ljubavi Božja, sažeži me. Na pravi put, povedi me. Marijo, Majko moja, pogledaj me. S Isusom, blagoslovi me. Od svakoga zla, od svake obmane, od svake pogibelji, sačuvaj me!
(Umjesto „me“ možemo moliti: nas, moju obitelj, moju župu, Crkvu, Domovinu…)

Prije svake druge molitve:
Diši u meni, Duše Sveti, da moje misli budu svete.
Djeluj u meni, Duše Sveti, da moj rad bude svet.
Vodi moje srce, Duše Sveti, da ljubim što je sveto.
Osnaži me, Duše Sveti, da branim što je sveto.
Zaštiti me, Duše Sveti, da i ja uvijek budem svet,
da Te nikada ne izgubim. Amen.
(Sv. Augustin)

U svakoj prilici… Osobno i zajednički… Svakoga dana, ustrajno… U radosti i trpljenju… S vjerom i ljubavlju, ovako molimo, prema objavi don Stefanu Gobbiju, utemeljitelju Svećeničkog Marijanskog Pokreta;

DOĐI, DUŠE SVETI,
DOĐI PO MOĆNOM ZAGOVORU
BEZGREŠNOG SRCA MARIJE,
SVOJE PRELJUBLJENE ZARUČNICE!
(Tri puta)

Čitajmo Bibliju, knjigu božanskog Autora – Duha Svetoga. Molimo litanije, devetnice, himne, posvete i ostale molitve Duhu Svetomu. Uključimo se u karizmatske pokrete Crkve. Činimo djela ljubavi prema bližnjima, nadahnuta Duhom Svetim. Neka Bog Duh Sveti pobijedi duh pobačaja, samoubojstva, kocke, droge, bogopsovke, nasilja, bludnosti, alkohola… Izmolimo sveta redovnička i svećenička zvanja od Duha Svetoga. Neka On, „Život našeg života“ bude čašćen i slavljen cijelim našim bićem, ljubimo Ga iznad svega, često kroz dan moleći:

 •  Dođi, Duše Sveti! O dođi Stvorče, Duše Svet!
 • Blagoslovljen Duh Sveti, Utješitelj!
 • Klanjam Ti se, Duše Sveti!
 • Hvala Ti, Duše Sveti! Slavim Te, Duše Sveti!
 • Ljubim Te i pouzdajem se u Te, Duše Sveti!
 • Iscijeli me, oslobodi me, zaštiti me, Duše Sveti!
 • Duše Oca i Sina, veličam Te! Vjerujem u Tebe!
 • Pobjedniče, Mire, Radosti, Svjetlosti, Ljubavi… Vjerujem Tebi!
 • Duše Sveti, Zaručniče Majke Marije, smiluj nam se!

Slava Ocu, i Sinu i Duhu Svetomu!
Podaj nam, Svemogući Bože, da žarkim molitvama zavrijedimo primiti Duha Svetoga, da Njegovom milošću budemo izbavljeni od svih napasti i da zadobijemo oproštenje svojih grijeha. Amen.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh