Duhovnost

KORIJENI BOLESTI

Skrivaš osjećaje tuge, stida, boli…? Evo kako se to može odraziti na tvoj život Možemo paziti što jedemo, vježbati i na druge načine živjeti zdravo. Ali ako u sebi potiskujemo osjećaje, osobito ove koje navodi pater u ovome tekstu, kad-tad ćemo se razboljeti

Foto: Shutterstock


 

Jednoga dana kralj Ezekija je obolio i prorok Izaija ga je obavijestio da će uskoro umrijeti:

 U ono se vrijeme Ezekija razbolje nasmrt. Prorok Izaija, sin Amosov, dođe mu i reče: „Ovako veli Jahve: ‘Uredi kuću svoju, jer ćeš umrijeti, nećeš ozdraviti.’“ Ezekija se okrenu zidu i ovako se pomoli Jahvi: „Ah, Jahve, sjeti se da sam pred tobom hodio vjerno i poštena srca i učinio što je dobro u tvojim očima.“ I Ezekija briznu u gorak plač. Tada dođe riječ Jahvina Izaiji: »“Idi i reci Ezekiji: Ovako kaže Jahve, Bog oca tvoga Davida: ‘Uslišao sam tvoju molitvu, vidio tvoje suze. Izliječit ću te; za tri dana uzići ćeš u dom Jahvin. Dodat ću tvome vijeku petnaest godina. Izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja. Jest, zakrilit ću ovaj grad!’“ (…) Izaija naloži: „Donesite oblog od smokava, privijte mu ga na čir i on će ozdraviti.“ (Iz 38, 1 – 6. 21)

Bog je promijenio svoju presudu! Je li to učinio zbog prorokove molitve? Ne, učinio je to jer je grešnik zaplakao ispred zida! Isto tako kad mi sebi…

Izaija je rekao kralju da dovede u red svoj dom, jer grijeh jednog čovjeka unosi nemir u cijelu okolinu. To također znači da skrušenost jednog čovjeka unosi red u cijelu okolinu – ako je uspješna, tj. iskrena. Kad je jedna osoba u obitelji teško bolesna, tad su svi uznemireni. Kada u zajednici jedna ovca ima bolesnu savjest, cijela zajednica proživljava duhovno rastrojenje. Kad je Izaija izišao iz palače, Ezekija se „okrenuo prema zidu i plakao u samoći pred Bogom“. I efekt je bio takav da se prorok čak i nije uspio vratiti kući te mu je Bog naredio da se vrati i obavijesti kralja o promjeni presude. Pogledaj što se dogodilo: Bog je poništio svoju presudu, on je promijenio svoju presudu! Je li to učinio zbog prorokove molitve? Ne, učinio je to jer je grešnik zaplakao ispred zida! Molitva čovjeka osuđena na smrt imala je veću vrijednost kod Boga negoli molitva proroka! Kad mi sebi uistinu zadajemo takvu bol u savjesti, tada Bog za nas može promijeniti i nepromjenjiva pravila vremena, čak može vratiti vrijeme unatrag zbog nas!

Milosrđe je poseban Božji dar, skriven često u prozaičnim aktivnostima, kao, npr., pritisnuti čelo na hladan zid, pustiti suzu niz lice…

Zanimljiva mi je još jedna stvar iz tog događaja. Čitamo da je Ezekija patio zbog nekakva čira – možda je to mogao biti tumor, tko zna. Prorok je naredio da mu na čir stave oblog od smokava – kakav li je to sladak lijek! U zdravstvenoj situaciji u kakvoj je bio kralj zbog Božje odluke, sam lijek nije imao nikakva značenja, a ipak nam Biblija daje cijeli opis tog liječenja. Možda je to onda ipak nešto važno? Stavljanje obloga od smokava zove se marah te su zapisana samo tri slova: M, R, H, a ta je aktivnost samo jednom zapisana u hebrejskoj Bibliji, što pokazuje njezinu jedinstvenost. Štoviše, aliteracija takva liječenja daje riječ milosrđe – raham. Milosrđe je poseban Božji dar, skriven često u prozaičnim aktivnostima, kao, npr., pritisnuti čelo na hladan zid, pustiti suzu niz lice… To je „rasijecanje“ unutrašnjosti, njezino čišćenje.

Puno bolesti proizlazi iz nedostatka pokazivanja tuge, kajanja, stida, boli. Mi zatvaramo te osjećaje i to nas može na kraju stajati života…

Biblija nam pokazuje da puno bolesti proizlazi iz naše neuredne unutrašnjosti, a ne iz neuredna doma. Proizlaze iz nedostatka pokazivanja takvih osjećaja kao što su tuga, kajanje, stid, bol. Mi zatvaramo te osjećaje i to nas može na kraju stajati života. (…)

 

 

Iz knjige „Od Duha do uha” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh