Zanimljivosti

GIMNAZIJA NADBISKUPA STEPINCA

Škola u središtu New Yorka nosi ime hrvatskog blaženika: evo kako je nastala prestižna Gimnazija nadbiskupa Alojzija Stepinca Gimnazija nadbiskupa Stepinca rimokatolička je muška srednja škola u New Yorku, u kojoj je maturiralo više od deset tisuća učenika, među kojima su i neki poznati glumci…

Škola u središtu New Yorka nosi ime hrvatskog blaženika: evo kako je nastala prestižna Gimnazija Alojzija Stepinca

Foto: stepinac.org

 

Jeste li znali da u New Yorku postoji škola nazvana po našem blaženiku, kardinalu Alojziju Stepincu? Gimnazija nadbiskupa Stepinca rimokatolička je muška srednja škola u New Yorku.

U njoj je maturiralo više od 10 tisuća učenika, među kojima su i neki poznati glumci poput Jona Voighta (oca Angeline Jolie), Alana Alda (poznatog po ulozi u humorističnoj seriji M*A*S*H) i Erika Palladina (poznatog po ulozi u televizijskoj seriji ER (eng. Hitna služba)). 

Osim kvalitetnim školskim programom, u sklopu kojeg učenici mogu pohađati satove latinskog jezika te izabrati brojne izvannastavne aktivnosti, škola se može pohvaliti i uspješnim bejzbolskim timom i dramskom grupom, ali i nogometnim i košarkaškim timom, u kojima su svoju karijeru započeli neki od njihovih prvoligaša.

Stepinac je imao snažnu podršku u Americi

Malo je poznato da su značajnu ulogu u godinama progona kardinala Alojzija Stepinca imale Sjedinjene Američke Države, točnije grad New York. Snažno zalaganje američke vlade da Tito oslobodi Stepinca iz zatvorskih okova predvodio je tamošnji nadbiskup Francis Joseph Spellman, uz snažnu potporu republikanskih snaga u američkom Kongresu, a podršku im je pružio i utjecajni list New York Times, koji je vjerovao da je cijeli taj proces montiran.

Upravo je kardinal Spellman zaslužan za nastanak spomenute škole, jer je za vrijeme Stepinčeva boravka u zatvoru 1948. godine prikupljao donacije vjernika iz 48 župa te nadbiskupije, kako bi izgradio gimnaziju za muškarce koja danas slovi kao jedna od boljih javnih škola u saveznoj državi New York. Da su prilozi tadašnjih vjernika morali biti zaista poprilični, dokazuje impozantno zdanje gimnazije koju danas pohađa oko 750 učenika.

Ivan Meštrović izradio je biste kardinala Stepinca i Spellmana, ali one nisu postavljene. Postoje samo njihove fotografije.

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh