Recenzije knjiga

„Škola molitve 3 – dar jezika” Josip Lončar

Škola molitve 3 - dar jezika - Recenzija knjige

O knjizi

Dar jezika je izvanredna Božja ponuda onima koji „previše rade, a premalo mole”, onima koji su toliko zauzeti poslom za Boga, da ne stignu moliti… Svaki vjernik želi da mu molitva bude plodonosna…

Često smo u nedoumici kome se trebamo moliti te kako, što i koliko dugo trebamo moliti. Također, često nismo sigurni čuje li Bog i prihvaća li našu molitvu. Kad se služimo darom jezika, ne trebamo sumnjati da je ono što govorimo dobro, jer je to nadahnuto Duhom Svetim i događa se u Duhu Svetom, koji po krštenju boravi u našem nutarnjem čovjeku (srcu).

Zašto ova knjižica?

Budući da postoji popriličan broj knjiga na ovu temu, dugo nisam ni pomišljao da bih trebao uložiti vrijeme i napor u pisanje još jedne iste ili slične. Ipak, s vremenom sam susretao sve više onih koji su primili dar jezika, koristili ga određeno vrijeme i zatim odustali ili ga sveli na najmanju moguću mjeru, pa sam počeo razmišljati zašto je to tako.

Razmišljajući, shvatio sam da je taj, meni silno dragocjen dar, važan ne samo zbog onoga što sam o njemu pročitao već i zbog mnogo toga do čega sam došao koristeći ga i o njemu meditirajući.

Kad primimo određenu karizmu, s njome bismo trebali naučiti živjeti. Karizma je poput skupocjena dara koji si nikako ne možemo priuštiti sami nego nam ga daruje Duh Sveti kako bi nas jače privukao k sebi.

Karizmu kao dar volim usporediti s ovime: kao da sasvim običnom siromašnom čovjeku, iz njemu potpuno neobjašnjiva razloga, netko iz čiste ljubavi pokloni novi helikopter i kaže mu: „Ovaj će ti moj dar pomoći da živiš puninu života“. Zaista velik dar!

A svatko može sasvim slobodno odlučiti što će učiniti s njime. Neki vrlo brzo odustanu jer ne vide nikakav smisao helikoptera u svome životu, iako im je itekako godilo da imaju nešto što drugi nemaju; neki se malo provozaju, no ubrzo ih to prestane zanimati jer nisu shvatili čemu im taj dar zaista može poslužiti, dok neki (pogotovo oni koji su za tim darom čeznuli) povjeruju da će im helikopter donijeti novu kvalitetu života pa odluče naučiti rukovati njime (voziti ga) te usvojiti prometna pravila zračnoga prometa. Dakle, za svaku karizmu treba naučiti kako se njome uspješno služi (rukuje) ali i kako se njome služi u Crkvi.

Kad počnemo koristiti karizmu, stječemo iskustva o kojima naše srce prije nije ni pomišljalo, koja naše oči nisu gledale, i naše uši nisu slušale. To je Bog pripremio onima koji ga ljube (1 Kor 2,9).

Isus nam je obećao puninu, odnosno obilje života. Ta se punina ne sastoji ni u zdravlju ni u bolesti, ni u bogatstvu ni u siromaštvu, ni u počastima ni u poniženjima, ni u znanju ni u neznanju, ni u služenju ni u tome da budemo služeni… Punina ili obilje života je punina ili obilje čovještva. Definirana je bogoštovnim krepostima: vjerom, ufanjem i ljubavlju, a očituje se kroz plodove duha: ljubav, radost, mir, blagost, krotkost, nježnost, uzdržljivost, postojanost, istinoljubivost, poniznost…

Budući da nam dar jezika uvelike može pomoći da postanemo ljudi po Božjoj mjeri, ova bi knjižica mogla biti na veliku korist svakome tko ju pročita, prouči i usvoji ono što je u njoj dobro i od Božjeg Duha.

U njoj sam nastojao ne pisati o većini onoga što o tome daru možete pročitati u drugim knjigama.

Autor

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni? Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite besplatno skinuti knjigu u elektroničkom izdanju (e-knjigu), kliknite na gumb „Besplatno skidanje”.

Osnovne informacije

Naslov: Škola molitve 3
Podnaslov:  Dar jezika
Autor: Josip Lončar
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2014.
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 72
Uvez: meki
Veličina knjige: 10 x 15 cm

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh