Recenzije knjiga

„Škola molitve 1 – upoznati i doživjeti Boga” Josip Lončar

Škola molitve 1 - Recenzija knjige

O knjizi

Molitva je susret čovjeka s Bogom; to je susret čitavog čovjeka s Bogom. Zato molitva osim razuma poznaje i volju i emocije… Molitva je susret koji ispunjava, oslobađa, liječi, usmjerava, umiruje, tješi, podiže, razveseljava, kroti, krijepi… Molitva je proces po kojemu čovjek postaje svet (cjelovit – usađen u Boga). Molitva je mnogo više od izgovaranja naučenih riječi i formula.


»Knjižicu brata Josipa koju držim u rukama želim zadržati u srcu. Vjerujem da su razmišljanja u njoj uistinu plod suradnje s Duhom Boga živoga, te da izviru iz duše koja moli i trpi, pita i traži, slama se u vlastitoj nemoći i uzdiže se ujedno u sili Gospodnjoj.

Što je molitva? Kako uopće na to odgovoriti? Ulazak u jednu drugu dimenziju, u Prisutnost. Komunikacija s Onim koji nas bezgranično ljubi. Neizreciva podložnost Milosrđu u susretu punom ljudskih okvira, a opet tako nepojmljivom. Moramo li definirati molitvu? I da i ne. No, barem možemo pokušati. Josip nas uvodi, korak po korak, u ovaj pokušaj. Vrlo pristupačno, jednostavno, potkrijepljeno Riječju koja je prožeta duhom molitve. U stvari, ne može se govoriti o molitvi vjernika bez poznavanja Pisma. Zato sam zahvalan dragom autoru, jer ljubi Boga i jer ljubi čovjeka kojemu hoće približiti otajstvo molitve, neophodno za život u punini. Kao djeca, moramo učiti. Kao djeca, ponekad ćemo zaspati, odustajati, vraćati se, ponovno otkrivati važnost razgovora s Ocem. Stoga sam radostan jer ova knjižica nije samo teološki rad na temu o kojoj svi pričaju ili svi spekuliraju. Isprepletena iskustvom, spoznaja o molitvi iznesena u ovom nevelikom djelu, pruža jedno ohrabrenje i poziv: pokušaj. Uđi u borbu. Vježbaj. Isplati se. Neka je čitanje ovog priručnika na blagoslov onima koji otvaraju svoja srca na pohod milosti. Jer „molite i dat će vam se”. A očajnički trebamo Isusa.«

o. Marko K. Glogović, OSPPE

KKC #2688 Crkva „snažno i na osobit način potiče sve kršćane (…) da učestalim čitanjem božanskih Pisama steknu ‘uzvišeno znanje – Isusa Krista’ (…). No, molitva treba da prati čitanje Svetoga pisma da se uspostavi razgovor između Boga i čovjeka, jer ‘Njemu se obraćamo kad molimo, Njega slušamo kad čitamo božanske poruke’”.

KKC #2654Oci duhovnog života, parafrazirajući Mt 77, ovako sažimlju raspoloženja srca hranjena Riječju Božjom u molitvi: „Tražite čitajući, i naći ćete razmatranjem; kucajte moleći, i otvorit će vam se promatranjem”.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, potražite “Ocjena knjige” na dnu članka. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Osnovne informacije

Naslov: Škola molitve 1
Podnaslov: Upoznati i doživjeti Boga
Autor: Josip Lončar
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2012.
Recenzent: o. Marko K. Glogović, OSPPE
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 80
Uvez: meki
Veličina knjige: 10 x 15 cm

  •  
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Na vrh