Brak i odnosi

SKLAPAJU LI SE BRAKOVI IZ LJUBAVI

Fascinantna razlika između braka i ljubavi „Jednog dana Platon upita svog učitelja: 'Što je ljubav? Kako je mogu pronaći?' Učitelj mu odgovori: 'Ispred tebe je ogromno polje pšenice. Kreni naprijed ne okrećući se, i uberi samo jednu stabljiku…'”

Fascinantna razlika između braka i ljubavi

Foto: Shutterstock

 

Je li ljubav neophodna u braku? Sklapaju li se brakovi iz ljubavi? Znate li odgovor na ova pitanja? Evo kako su još u vrijeme antičke Grčke ljudi proživljavali slična iskustva.

Što je ljubav

Jednog dana Platon upita svog učitelja: „Što je ljubav? Kako je mogu pronaći?”

Učitelj mu odgovori: „Ispred tebe je ogromno polje pšenice. Kreni naprijed ne okrećući se, i uberi samo jednu stabljiku. Ako pronađeš najljepšu stabljiku, onda si pronašao ljubav.”

Platon je krenuo naprijed i brzo se vratio praznih ruku, a da nije ubrao nijednu stabljiku. Učitelj ga upita: „Zašto nisi ubrao nijednu stabljiku?”

Platon mu na to odgovori: „Zato što sam mogao birati samo jednom, ali se nisam mogao vratiti natrag. Pronašao sam najljepšu stabljiku, ali nisam znao ima li još boljih ispred mene pa je nisam ubrao. Kako sam išao naprijed, uvidio sam da stabljike koje sam vidio nisu bile tako dobre kao prethodna, tako da na kraju nisam izabrao nijednu.”

Na to mu učitelj reče: „E to je ljubav.”

Što je brak

Drugi dan je Platon upitao učitelja: „Što je brak? Kako ga mogu pronaći?”

Učitelj mu ovako odgovori: „Ispred tebe je bujna šuma. Kreni naprijed ne okrećući se, i obori samo jedno drvo. Ako nađeš najviše drvo, pronašao si brak.”

Platon je krenuo naprijed i nakon kraćeg vremena se vratio s drvetom. Drvo nije bilo bujno, a ni visoko. To je bilo samo obično drvo.

Učitelj ga upita: „Zašto si oborio tako obično drvo?”

Platon odgovori: „Zbog mog prethodnog iskustva. Prehodao sam do pola šume. Ovaj put sam vidio drvo i osjetio da nije tako loše, pa sam ga posjekao i dovukao ga ovamo. Nisam htio propustiti priliku.”

Učitelj mu tada reče: „E to ti je brak.”

Izvor:  Novizivot.net

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh