Vijesti

SJEĆANJE NA NESTALOG ISUSOVCA // Prije četiri godine u Siriji nestao p. Paolo Dall’Oglio – još nije poznato što se s njim dogodilo

Prije četiri godine, u Siriji je nestao pater Paolo Dall’Oglio. Možda je otet, a možda su ga ubili muslimanski ekstremisti…

Od toga se dana čuju samo glasine o njegovoj mogućoj sudbini, ali nema nikakvog konkretnog dokaza, unatoč brojnim apelima, među kojima je i Papin, da se oslobodi on, kao i sve druge osobe otete u Siriji.

Sudbina isusovca obavijena je tišinom

Međutim, i nakon četiri godine ostaje samo apsolutna tišina. Njome je obavijena sudbina tog isusovca koji je osamdesetih godina uspio obnoviti vrlo staru katoličko-sirijsku monašku zajednicu Mar Musa, pretvarajući ju u Centar za prihvat i međureligijski dijalog između kršćanstva i islama, u zemlji u kojoj već šest godina traju sukobi.

Sirijska kriza, sukobi i trpljenje

Sirijska kriza, protiv stranke predsjednika Bashara al-Assada, započela je 2011. godine, ali ubrzo se pretvorila u pravi građanski rat. Radikalizacija sukobâ, pretvaranje snagâ na terenu u bande, ekstremističke ili zločinačke organizacije, podijelili su cijelu zemlju te sukob proširili na međunarodnu razinu, poremetili već nestabilno geopolitičko stanje, te suprotstavili velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Šestogodišnji sukobi u Siriji prouzročili su gotovo 500.000 mrtvih, 12 milijuna izbjeglica, te mnogo nestalih osoba čiji je broj nemoguće procijeniti upravo zbog tamošnjih prilikâ. Teško napreduju i diplomatska nastojanja oko mirovnih pregovora, započeta na konferencijama u Ženevi i Astani. Jedino što je sigurno, i što je u stalnomu porastu, jest beskonačno trpljenje već izmučenoga naroda, i beskonačna ljubav koja je oduvijek nadahnjivala patera Dall’Oglia i sve ljude dobre volje, koji su spremni žrtvovati se kako bi spasili sirijski narod. Za njih se, 29. srpnja, u crkvi Svetoga Josipa u Rimu slavila misa, tijekom koje se molilo za mir i za sve osobe otete u Siriji i u Iraku.

Vjera u snagu molitve

Zauzimanje patera Paola Dall’Oglia za sklad i sudioništvo s muslimanima i danas žive njegova subraća u zajednici Mar Musa koju je osnovao. Među njima je i pater Jihad Youssef, koji se zajedno s ostalim redovnicima i dalje nada i moli za oslobađanje patra Paola. Sjedinjeni smo u molitvi za sve ljude u nevolji, i za sve otete osobe o kojima njihove obitelji nemaju nikakvih vijesti. Čvrsto vjerujemo u snagu molitve – kazao je pater Youssef u razgovoru za našu radijsku postaju.

Na novinarovu primjedbu kako je ‘sklad’ poziv patra Paola, kao uostalom i sve njegove subraće, te na pitanje kakvi su plodovi u tom smislu, p. Youssef je istaknuo plodove prijateljstva i poštovanja koje – kako je rekao – nismo nikada izgubili prema našim susjedima i prijateljima, muslimanima i kršćanima.

Zajednički život kršćana i muslimana

Istina je da je rat u Siriji pogodio ljepotu zajedničkoga života kao jedinstvene zajednice, kao jedno tijelo, ali štoviše, shvatili smo da je naše prijateljstvo poslužilo održavanju društva jačim i ujedinjenim. Mi smo ruka Crkve ispružena prema muslimanskom svijetu, svjedočanstvo Evanđelja koje poštuje drugoga i koje nastoji shvatiti i cijeniti njegovu vjeru i dobro koje posjeduje.

Mir i sklad ne padaju s neba – primijetio je p. Youssef. Stoga se mi trudimo i tražimo od svih ljudi, svih religija, pripadnosti i nacija, da se zauzmu. Ako se zauzimamo za mir u Siriji, naši su napori dobri i za mir u Africi; ako se zauzimamo za mir u Italiji, naše je nastojanje dobro za mir u Aziji…

Ali valja se zauzimati i dati život; tada će vrijednosti biti čuvane i uvijek žive unatoč svim teškoćama – napomenuo je p. Youssef.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh