Vjera i znanost

AKO ŽELIŠ SLUŠATI

Sjajan odgovor vodećeg svjetskog genetičara za one koji se pitaju KAD POČINJE ŽIVOT Znanstveno nema rasprave na tu temu.

Foto: Pixabay


Dr. Lejeune je otkrio uzrok Downova sindroma i činjenicu da ljudi mogu imati više od 46 kromosoma. Neki ga smatraju vodećim genetičarem u svijetu.

Jedan od njegovih najvećih talenata bila je sposobnost prenošenja vrlo kompleksnih istina i sadržaja na način koji je bio razumljiv svima koji su ga slušali.

Iz knjige “Najmanji ljudi” Roberta L. Sassonea izdvajamo jedno pitanje, odnosno odgovor dr. Lejeunea koji tako jednostavno pokazuje da je znanstvena činjenica da život počinje trenutkom začeća.

P. Možemo li iz Vaših dokaza i nalaza zaključiti kako je znanstvena činjenica da svaki pojedini život počinje samim trenutkom začeća?

O. Ovo je vrlo dobro pitanje i moj odgovor je – DA. A razlog je sljedeći: kada bih rekao ne – tada ne bih mogao podučavati genetiku. Ovo pitanje se nikada ne postavlja osim kada želite ukloniti embrij. Nikada se stručnjaci za miševe, mačke ili krave ne pitaju u kojem trenutku miš, mačka ili krava počinju postojati. Svi oni znaju da oni počinju postojati odmah nakon oplodnje i oni tako podučavaju svoje studente.

Ponavljam da se nitko tko radi s miševima ili kravama ili bilo kojim drugim živim sustavom neće pitati u kojem trenutku počinje živjeti mačka ili muha. Svatko zna da je to u trenutku oplodnje. To je slučaj samo onda kada se počinje pitati kakvo poštovanje zaslužuju ta nova, mala živa bića o čijem „početku” raspravljamo. Ali znanstveno nema rasprave. Početak je na početku. Nitko ne raspravlja o „mišofikaciji” miša.

Najmanji ljudi; Autor: Robert L. Sassone; Nakladnik: Ustanova Kristofori

Iz knjige Roberta L. Sassonea „Najmanji ljudi”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.
Više o knjizi pročitajte ovdje, a kupiti je možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh