Svjedočanstva

SNAGA SAKRAMENTA

Sin joj se odrekao Crkve, a ona ga je uz pomoć preciznog savjeta svećenika, vratila Učinite to za svoga sina kad god se molite za nj...

Foto: Pixabay

 

Sjećam se predivnog svjedočanstva jedne majke iz Floride čiji se sin odrekao Crkve. On se odselio i ona godinama nije čula za njega.

Nabavite riječi krsne formule, tekst cijelog obreda krštenja. Čitajte ga i obnavljajte krsna obećanja u sinovljevo ime

Jedan je dan svećenik upitao majku: „Je li vaš sin kršten?” Ona je odgovorila: „Da, jasno da jest.” A on će: „Dakle, znate li što želi da učinite? Nabavite riječi krsne formule, tekst cijelog obreda krštenja. Čitajte ga i obnavljajte krsna obećanja u sinovljevo ime. Posebno ona da se odrekne sotone i svih njegovih zlodjela. Učinite to za svojega sina kad god se molite za nj. Zatražite moć sakramenta njegova kršenja! Zamolite Krista, koji vašeg sina vidi gdjegod da je u svijetu, da u njemu raspiri milost svojega krštenja.”

Tri tjedna kasnije, usred noći, taj je mladić nazvao majku. Ridao je: „Mama, ne znam kako da ti opišem što mi se sve dogodilo.”

Majka je shvatila da se to odvijalo kada je iznova zatražila da joj sin bude dio Božje obitelji

Tada joj je ispovjedio kako je susreo nekoga u dućanu i taj ga pozvao na molitveni sastanak. U tom je ozračju iznova otkrio istinu. Majka je shvatila da se to odvijalo kada je iznova zatražila da joj sin bude dio Božje obitelji.

Krštenje je najdragocjeniji dar koji možemo primiti. Ako se molimo, Bog će rasplamsati sve milosti koje su nam dane preko toga sakramenta

Danas Crkva upozorava ljude da imaju veliku dužnost odgajati dijete u vjeri, ukoliko žele za nj krštenje. Moraju dati djetetu priliku da upozna i iskusi život u Bogu. Tragedija je u tome da mnogi koji su kršteni nastavljaju svoj život zanemarujući trajnu vjersku formaciju.
Krštenje je najdragocjeniji dar koji možemo primiti. Ako se molimo, Bog će rasplamsati sve milosti koje su nam dane preko toga sakramenta.

Odreknuće i ispovijest vjere (izvadak iz Reda krštenja jednog djeteta)

Dijete koje ste donijeli na krštenje primit će po sakramentu krštenja od Božje ljubavi novi život iz vode i Duha Svetoga. A vi ga nastojte tako odgojiti u vjeri da se božanski život u njemu očuva od zaraze grijeha i da iz dana u dan raste.

Ako, dakle, vođeni vjerom, spremno prihvaćate tu zadaću, spomenite se svoga krštenja, odrecite se grijeha i ispovjedite vjeru u Krista Isusa, vjeru Crkve u kojoj se vaša djeca krste.

Krstitelj: Odričete li se sotone?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: I svih djela njegovih?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: I svega sjaja njegova?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: Odričete li se grijeha, da živite u slobodi djece Božje?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: Odričete li se zavodljivosti zla, da vas grijeh ne nadvlada?

Roditelji i kumovi: Odričem.

Krstitelj: Odričete li se sotone, začetnika i vođe grijeha?

Roditelji i kumovi: Odričem.

….

Krstitelj: Vjerujete li u Boga Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje?

Roditelji i kumovi: Vjerujem.

Krstitelj: Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je rođen od Marije Djevice, trpio i bio pokopan, koji je od mrtvih uskrsnuo i sjedi zdesna Ocu?

Roditelji i kumovi: Vjerujem.

Krstitelj: Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, i život vječni?

Roditelji i kumovi: Vjerujem.

Krstitelj: To je vjera naša. To je vjera Crkve. Njom se dičimo. Nju ispovijedajmo u Kristu Isusu Gospodinu našemu.

Amen.

Ulomak iz knjige „Moć sakramenata”, autora S. Briege McKenna. Ulomak je preuzet s dopuštenjem izdavača Stella Maris i vrijedi isključivo za portal Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh