Duhovnost

SIMBOLIKA CRNE BOJE // Zašto svećenici nose crnu odjeću?

Foto: Pixabay

 

Tijekom 12. i 13. stoljeća svećenici su usvojili rimsku reverendu kao komad obične odjeće koja ih je razlikovala od laika

U prvim stoljećima Crkve, svećenici nisu nosili ništa drugačije od onoga što su svakodnevno nosili. Nosili su tipičnu odjeću tog razdoblja i izgledali bi različito samo kad bi obukli svećeničke haljine za slavlje mise. Tijekom 12. i 13. stoljeća svećenici su usvojili rimsku reverendu kao komad obične odjeće koja ih je razlikovala od laika. Ubrzo nakon ove odluke,  Crkva je donijela dodatne propise koji su zahtijevali od svećenika da nose prepoznatljivu odjeću.

Crna je boja bila lako dostupna

U početku je reverenda bila poput haljine, pojasom vezane oko struka i nije imala bijeli ovratnik koji je danas uobičajen. Boja reverende tek se kasnije ustalila, a crnom je postala zbog toga što je ta boja bila lako dostupna. Povijesno, crna boja je bila najjeftinija za korištenje, stoga je odgovarala skromnom župniku. Drugi članovi klera nosili su različite boje kako bi se razlikovao njihov položaj. U vrijeme pontifikata Pija V., Papa je počeo nositi bijelo odijelo slično današnjoj papinskoj bijeloj reverendi.

Crna se boja povezuje s jednostavnošću i poniznošću

Mnogi svećenici još uvijek nose crnu reverendu iako je većina biskupskih konferencija diljem svijeta dopustila upotrebu crne košulje umjesto nje. Simbolički, crna boja se povezuje s jednostavnošću i poniznošću te svećenike podsjeća na nužnost življenja tih vrlina. Crna je također boja koja predstavlja smrt i žalovanje te simbolizira kako svećenik mora umirati sebi i umanjivati se kako bi Bog mogao rasti u njegovom životu.

„Prisutnost svećenika trebala bi usmjeriti naša srca nebesima i donijeti Krista svakome od nas”

Iako je istina da župni svećenici moraju nositi crnu boju, u toplijim dijelovima svijeta, dopušteno im je nositi prikladniju bijelu boju. Ipak, prepoznatljiva boja svećeničke odjeće razlikuje svećenika od ostatka društva. Podsjeća na njegovu misiju služenja i čini ga prepoznatljivim u mnoštvu ljudi. Prisutnost svećenika trebala bi usmjeriti naša srca nebesima i donijeti Krista svakome od nas. Boja jednostavno ističe ovu stvarnost i trebala bi pružiti neku vrstu ‘mini-propovijedi’ svaki put kada vidimo svećenika.

Izvor:  Laudato.hr (Aleteia.org)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh