Duhovnost

SIMBOL RIBE NIJE SE KORISTIO PRVO NA AUTIMA

Zašto je riba kršćanski simbol Zašto je i kako riba postala Kristov simbol

Foto: Pixabay

Danas su popularni simboli ribe na autima. Ponekad se na ribi nalazi i križić i to je poznat znak kršćanske vjere. Iako se čini kao novotarija, simbol ribe seže do samih početaka kršćanstva. Danas nazivana „riba Isus” prvi put se koristila kao kršćanski znak u drugom stoljeću. Ali zašto je i kako riba uopće postala Kristov simbol?

Zašto je i kako riba postala Kristov simbol

Grčka riječ ihtis znači riba. Ali ne samo to. Pravi je razlog što grčka slova IHTIS uzeta kao akronim, dakle kao inicijali grčkih riječi, mogu značiti „Iesous Hristos Teou Ijos Soter” – „Isus Krist Sin Božji Spasitelj”.

Krštenje u vodi, u prvoj Crkvi prakticirano uranjanjem, dovelo je do paralele između riba i obraćenika. Tertulijan, teolog iz drugog stoljeća, to je opisao ovako: „Mi, ribice, prema slici našeg Ihtisa, Isusa Krista, rođeni smo iz vode.“

Riba je sastavan dio sredozemnog života i religije, pa je za progonjene kršćane postala prikriveni znak za iskazivanje njihove vjere. Riba je također često spominjana u Novom zavjetu. Isus je pozvao ribare za apostole i poučio ih kako da budu ribarima ljudi.

Riba je također simbolično povezana sa slavljenjem euharistije u ranom kršćanstvu. Isusovo umnažanje kruhova i riba tumači se kao slika umnažanja euharistijskog kruha u misi.

Riba je bila uobičajen simbol u kršćanskim katakombama, koji i danas koriste mnogi kršćani.

Autor: Philip Kosloski  (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh