Roditelji i djeca

ALAN MIGLIORATO

Shvatio sam da trebam više biti sa svojom obitelji, a ne im samo donositi kruh na stol Nisam želio izgubiti poslove i klijente, ali još sam manje htio izgubiti svoju obitelj. Mnogo sam molio Boga da mi pomogne brinuti o obitelji na način kako On to želi, zahvaljujući mu što mi je pokazao što je uistinu bitno u životu.

Shvatio sam da trebam više biti sa svojom obitelji, a ne im samo donositi kruh na stol

Foto: Shutterstock

 

Postoje obitelji u kojima su očevi, odnosno muževi zajedno s ostalima pod istim krovom i za istim stolom, ali su duhom odsutni. Upravo zbog osjećaja praznine uvjetovanog očevom odsutnošću u njezinu životu, djevojka, približavajući se odrasloj dobi, obično zna ući u vezu s mladićem tražeći u njemu ono što joj je otac propustio pružiti. Naravno da takva veza završava razočaranjem jer samo otac može svojoj kćeri pružiti onu sigurnost i emocionalnu i duhovnu potporu koja joj treba. Isus je jedini muškarac koji nikada neće razočarati vašu kćer i ona to treba znati.

Kada se probudila, malena je iskočila iz kreveta i počela me tražiti po kući. Naravno, nije me našla i zato je počela plakati. Moja ju je žena upitala što se dogodilo i što nije u redu, a ona je odgovorila: „Ja više nemam tatu!“

U svojoj očinskoj ulozi svi griješimo i naše su kćeri ponekad razočarane nama. Naučite svoju kćer kako svoje povjerenje i vjeru staviti u Isusa, koji nikada ne razočarava. Pomozite joj shvatiti važnost molitve i budite joj u tome živi primjer.

Vratimo se sada na započetu priču. Dan nakon što je moja kći pitala zašto ne idem s njima u crkvu i na ručak, imao sam rano ujutro zakazan poslovni sastanak te sam iz kuće izišao ranije nego obično, dok je ona još spavala. Kada se probudila, malena je iskočila iz kreveta i počela me tražiti po kući. Naravno, nije me našla i zato je počela plakati. Moja ju je žena upitala što se dogodilo i što nije u redu, a ona je odgovorila: „Ja više nemam tatu!“

Kada mi je supruga to ispričala, jako sam se rastužio. Taj me je događaj natjerao na promišljanje. Shvatio sam tada da hitno moram nešto promijeniti i biti više sa svojom obitelji, a ne im samo donositi kruh na stol.

Ovdje želim istaknuti kako se dogodilo nešto uistinu čudesno kada sam prestao raditi vikendima…

Najprije sam donio odluku da više neću raditi subotom i nedjeljom, nego ću vikend provoditi sa svojom obitelji i u zajedničkom druženju s nama dragim prijateljima. Druga stvar koju sam počeo činiti bila je to da sam svoju kćer nježno budio svako jutro nekoliko minuta ranije kako bih se nakratko pomazio i igrao s njome te joj prije polaska na posao rekao da je volim. Tu sam tada stečenu naviku zadržao sve do danas: nikada ne izađem iz kuće, a da svojoj ženi i kćerima ne kažem da ih volim.

Nisam želio izgubiti poslove i klijente, ali još sam manje htio izgubiti svoju obitelj. Mnogo sam molio Boga da mi pomogne brinuti o obitelji na način kako On to želi, zahvaljujući mu što mi je pokazao što je uistinu bitno u životu.

Ovdje želim istaknuti kako se dogodilo nešto uistinu čudesno kada sam prestao raditi vikendima. Naime, otad mi je zarada narasla više nego ikad! Naravno, i psihički sam se osjećao mnogo bolje i svježije. Bio sam sretan što više vremena provodim s obitelji. U to smo vrijeme započeli i našu omiljenu zajedničku aktivnost odlaska u prirodu.

Pravi muškarac provodi vrijeme sa svojom obitelji. On o svojoj obitelji skrbi ne samo u materijalnom smislu nego i u emocionalnom i duhovnom. Na ljestvici prioriteta moja je obitelj napokon došla ispred posla

Sljedeći korak za mene bio je smanjiti broj radnih sati tijekom tjedna. Umjesto da radim od 7:00 do 21:00, uveo sam radno vrijeme od 8:30 do 18:00. Osjećao sam mnogo manju napetost i veće unutarnje zadovoljstvo onime što sam radio usredotočen na posao unutar tog vremenskog okvira. Tako sam dnevno mogao sa svojom obitelji provesti nekoliko sati više.

Zapravo sam sâm sebe iznenadio kada sam vidio koliko uživam biti sa svojim voljenima. I počeo sam shvaćati što znači postati pravi muškarac u najužem smislu.

Pravi muškarac provodi vrijeme sa svojom obitelji. On o svojoj obitelji skrbi ne samo u materijalnom smislu nego i u emocionalnom i duhovnom. Na ljestvici prioriteta moja je obitelj napokon došla ispred posla.

Moja je kći napokon imala oca koji će je pratiti na trening i koji će gledati njezin plesni nastup pružajući joj time podršku za kojom je čeznula. Još važnije je da sam zajedno sa svojom obitelj krenuo na nedjelju Misu te mi je to postalo prioritetom.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh